Data: 2002-03-26 19:35:32
Temat: Re: Typy maki
Od: "Ivona Bagnowska" <i...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Typ mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
ciemniejsza.
Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum? ma
bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
wyrośnie.
Pzdr. Ivona
Użytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a7qemh$rsm$1@news.tpi.pl...
> Jaka to jest maka wysokoglutenowa? W przepisie na chlebek jest pszenna,
> zytnia i jeszcze wysokoglutenowa. Jakiej dodac poradzcie.
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
|