Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-
berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Unijna zywnosc
Date: Wed, 29 May 2002 12:59:18 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 39
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <ad25l0$igf$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
<029a01c206fd$dcca1940$c592573e@homeqi3kb9pw13>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1022669892 31217984 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110264
Ukryj nagłówki
Barbara Czaplicka schrieb:
>
> Jakis czas temu, chyba Ty, Waldku, zakwestionowales moje zdanie dot.
> zywnosci z Holandiii. Oto najnowsze badania:
>
> Unijna zywnosc nafaszerowana pestycydami
> Produkowane w Unii Europejskiej owoce i warzywa zawieraja coraz
> wiecej pestycydow i herbicydow. Najgorzej jest pod tym wzgledem we
> Francji i w Holandii. Dane na ten temat oglosila w Brukseli Komisja
> Europejska.
> Z analizy przeprowadzonej na 45 tys. próbek warzyw i owoców wynika, że z
> roku na rok coraz większa część badanego materiału zawiera ślady środków
> owado- i chwastobójczych. Choć w większości przypadków dopuszczalne normy
> nie są przekroczone to jednak niepokój budzi to, że coraz mniej jest owoców
> i warzyw całkowicie czystych. Szczególnie niekorzystnie wypadają Francja i
> Holandia. We Francji ślady pestycydów zawierało ponad 50% próbek. Podobnie
> jest w Holandii.
> Fransois Veillerette, prezes Ruchu w Obronie Przyszłych Pokoleń komentując
> opublikowane przez Komisje Europejską dane oświadczył, że w tych dwóch
> krajach produkty pochodzenia roślinnego są najbardziej skażone w całej
> Europie.
> Zdaniem ekologów, w pogoni za zyskiem producenci warzyw i owoców używają
> coraz więcej środków chemicznych i coraz bardziej skracają okres przed
> zbiorami, gdy takich środków nie wolno stosować.
nie wiem, czy jest gorzej (to źle), czy po prostu badania są
przeprowadzane częściej i dokładniej (to by było dobrze). Jak przed
wojną jaruzelską rolnicy wylewali gnojówkę na pola tuż przed zbiorami
albo sypali pestycydy na pole w okresie ochronnym, bo akurat pestycydy
do GSu rzucili (to nie do jedzenia, to na sprzedaż, słyszałem na własne
uszy!) Ostatnio mamy w Niemczech aferę ze "zdrową żywnością". Okazało
się, że karma dla świń i drobiu była skażona herbicydem, zakazanym na
terenie EU od 12 lat. Ślady tego odkryto w mięsie indyków i świń
sprzedawanych w sklepach ekologicznych.
Waldek
|