Data: 2002-05-29 10:44:36
Temat: Unijna zywnosc
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Jakis czas temu, chyba Ty, Waldku, zakwestionowales moje zdanie dot.
zywnosci z Holandiii. Oto najnowsze badania:
Unijna zywnosc nafaszerowana pestycydami
Produkowane w Unii Europejskiej owoce i warzywa zawieraja coraz
wiecej pestycydow i herbicydow. Najgorzej jest pod tym wzgledem we
Francji i w Holandii. Dane na ten temat oglosila w Brukseli Komisja
Europejska.
Z analizy przeprowadzonej na 45 tys. próbek warzyw i owoców wynika, że z
roku na rok coraz większa część badanego materiału zawiera ślady środków
owado- i chwastobójczych. Choć w większości przypadków dopuszczalne normy
nie są przekroczone to jednak niepokój budzi to, że coraz mniej jest owoców
i warzyw całkowicie czystych. Szczególnie niekorzystnie wypadają Francja i
Holandia. We Francji ślady pestycydów zawierało ponad 50% próbek. Podobnie
jest w Holandii.
Fransois Veillerette, prezes Ruchu w Obronie Przyszłych Pokoleń komentując
opublikowane przez Komisje Europejską dane oświadczył, że w tych dwóch
krajach produkty pochodzenia roślinnego są najbardziej skażone w całej
Europie.
Zdaniem ekologów, w pogoni za zyskiem producenci warzyw i owoców używają
coraz więcej środków chemicznych i coraz bardziej skracają okres przed
zbiorami, gdy takich środków nie wolno stosować.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|