Data: 2017-01-15 19:56:07
Temat: Re: Używa ktoś marynaty sojowo-cytrynowej?
Od: GalAnonim <s...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 14.01.2017 o 21:32, Pszemol pisze:
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
> news:o5dn0r$qhq$1@dont-email.me...
>> Jadłem niedawno w Kanadzie bardzo smaczną wołowinę w azjatyckiej knajpie.
>>
>> Zapytałem kelnerki jakiej marynaty użyto i dostałem informacje że "soy
>> sauce and lemon juice". Sojowy sos i sok z cytryny. Że podobno bardzo
>> popularna marynata w kuchni azjatyckiej. Odpowiadał mi bardzo ten smak,
>> choć gdybym
>> ja to robił to marynowałbym ciut krócej lub dał mniej soli bo mięso było
>> całkiem zagłuszone marynatą...
>>
>> Ktoś próbował? Jakiś sprawdzony przepis może doradzić?
>
> Coś znalazłem w tym guście, wygląda bardzo proste:
> 1/4 szklanki sosu sojowego
> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
> 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
> 4 ząbki czosnku
Ja osobiście to zamiast oliwy to olej i przy tych proporcjach to 1/8
szklanki
a ponadto:
1/4 szklanki miodu
2-3 łyżki musztardy (ostrej)
oraz
w cholerę ziół jeśli ma to być do pieczenia w piekarniku, lub
ostre dodatki na grilla
aha i jeszcze zapomniałem i kilku cebulach w plastrach do obłożenia mięsa.
GA
|