Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.ipartners.p
l!news.viknet.pl!not-for-mail
From: "Leszek" <n...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Walentynkowa kolacja
Date: Wed, 2 Feb 2005 17:02:56 +0100
Organization: VikNet NEWS Server
Lines: 79
Message-ID: <ctqtjl$1653$1@main.viknet.pl>
References: <opsliostxabu5ik9@bunnek> <15dnh7eljgzw4$.dlg@czarodziejka.net>
NNTP-Posting-Host: solo
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: main.viknet.pl 1107360181 39075 193.29.255.71 (2 Feb 2005 16:03:01 GMT)
X-Complaints-To: b...@p...viknet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Feb 2005 16:03:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230179
Ukryj nagłówki
In news:15dnh7eljgzw4$.dlg@czarodziejka.net,
Tatiana typed:
> makaron w sosie z łososiem i śmietaną (szukaj w archiwum grupy,
> przepis najlepszy podawała Lia)
> białe wino
> lody z bitą śmietaną na potem ;>
Trzeba było jeszcze dodać, że sprzedała to pod nazwą
tagiatelle
Bez tego szukanie trwało o wiele za długi :)
Pytanie +łosoś +śmietana +makaron nie pozwoliły na znalezienie przepisu.
Chodzi o to?
"Tagliatelle z kremem łososiowym
(4 porcje)
- 500 g makaronu
- 30g masła
- 1 duza cebula, drobno posiekana
- 250 ml smietany
- pol szklanki białego wytrwanego wina
- 2 łyzki posiekanegokoperku
- 2 małe ogóreczki
- 150 g wedzonego łososia pokrajanego w paski
* makaron ugotowac al dente
* roztopiuc masło na patelni, dodac cebule i podsmazyc do zmiekniecie i
zezłocenia
*dolac smietan ei wino, wsypac koperek, gotowac 4 minutki, odstawic w
ciepłe
miejsce
* obrac ogórki
* odcedzis makaron, i zpowrotem wrzucic do garnka
*wymieszac z sosem, ogórkiem (pokrajanym na cieniutkieplasterki, takie
prawe
przejrzyste) i łososiem
* posypac swiezo zmielonym czarnym pieprzem
* n atalerzu mozn aozdobic oorkiem i koperkiem
Tagliatelle z sosem pomidorowym
- 500 g makaronu
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- 1 posiekan acebula
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w plasterkach
- 2 roztarte zabki czosnku
- puszka (ok 400g) posiekanych pomidorow konserwowych
- szklanka czarnych oliwek (ju zbez pestek)
- 1/3 szklanki swiezej posiekanej bazylii
- pieprz - starty parmezan do posypania
* makaron al dente
* n apatelni rozgrza oliwe, dodac cebulke i smazyc 3 min do zmiekniecia,
dodac suszone pomidory i czosnek, i smazy cjeszce minute
*dodac posiekane pomidory, oliwki, bazylie, doprawi cpieprzem -
doprowdzic
do wrzenia, dusis n amałym ogniu 10 min
* wymiexzac makaron z sosem
*posypac serem
Tagliatelle z wedzonym łososiem - bardzo szybkie i łatwe
500 g makaronu ugotowac al dente
roztopic 50 g masła w małym garnku
zdjąć z ognia, dodac 125 g drobno pokrajanego wedzonego łososia, 3 łyzki
kaparow ,2 łyzki posiekanego koperku, wlac sok z połowy cyttryny,
doprawic
sola i pieprzem
wymieszac z makaronem
Wszystkei wypróbowane
Smacznego
Lia (uwielbiająca makarony) :)"
Leszek
|