Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "wolim" <w...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wątróbka dla tych co jej nie nawidzą ? ? ?
Date: Mon, 31 Jan 2005 11:29:22 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 35
Message-ID: <ctl1a8$380$1@korweta.task.gda.pl>
References: <ctkulo$63t$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-211-173.wroclaw.mm.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1107167368 3328 81.190.211.173 (31 Jan 2005 10:29:28
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 31 Jan 2005 10:29:28 +0000 (UTC)
X-Original-Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2739.300
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:229839
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Przemek" <b...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ctkulo$63t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Potrzebuję pomocy ze względów zdrowotnych salecono mi konsumowania
wątróbki
> (cielęcej i wołowej) ale jak to świństwo przyrządzić aby nie było go czuć?
> Prónuję w sosach, z warzywami, faszeruję nią Canelloni ale zaczyna
brakowąc
> mi pomysłów
Ja robię tak:
1) Rozgrzewam olej/oliwę na maksa. W miedzyczasie czyszczę wątróbki i
obtaczam w mące. Wrzucam wątróbki na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę na
mocnym ogniu tak, żeby mąka się zrumieniła. Zmniejszam ogień
2) Na drugiej (wcześniej) duszę cabulę. Jak już jest miękka i lekko
złocista, to wrzunam do wątróbki. Duszę to wszystko przez chwilkę, żeby
wątróbka nabrała smaku...
3) W słoiczku rozcieńczam lekko musztardę wodą. Dużo musztardy;) Wlewam to
wszystko do wątróbki i chwilę duszę, żeby zredukować sos.
Gotowe.
Taką wątróbke w sosie musztardowym jedzą nawet osoby, które nie lubią
wątróbki;)
Trzeba pamiętać o tym, żeby wrzucać wątróbkę na mocno rozgrzany olej, żeby
nie zrobiła się sucha w środku!
Pozdrawiam,
MW
|