Data: 2005-01-31 10:29:22
Temat: Re: Wątróbka dla tych co jej nie nawidzą ? ? ?
Od: "wolim" <w...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Przemek" <b...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ctkulo$63t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Potrzebuję pomocy ze względów zdrowotnych salecono mi konsumowania
wątróbki
> (cielęcej i wołowej) ale jak to świństwo przyrządzić aby nie było go czuć?
> Prónuję w sosach, z warzywami, faszeruję nią Canelloni ale zaczyna
brakowąc
> mi pomysłów
Ja robię tak:
1) Rozgrzewam olej/oliwę na maksa. W miedzyczasie czyszczę wątróbki i
obtaczam w mące. Wrzucam wątróbki na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę na
mocnym ogniu tak, żeby mąka się zrumieniła. Zmniejszam ogień
2) Na drugiej (wcześniej) duszę cabulę. Jak już jest miękka i lekko
złocista, to wrzunam do wątróbki. Duszę to wszystko przez chwilkę, żeby
wątróbka nabrała smaku...
3) W słoiczku rozcieńczam lekko musztardę wodą. Dużo musztardy;) Wlewam to
wszystko do wątróbki i chwilę duszę, żeby zredukować sos.
Gotowe.
Taką wątróbke w sosie musztardowym jedzą nawet osoby, które nie lubią
wątróbki;)
Trzeba pamiętać o tym, żeby wrzucać wątróbkę na mocno rozgrzany olej, żeby
nie zrobiła się sucha w środku!
Pozdrawiam,
MW
|