Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Jadrys <C...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wędzenie.
Date: Sat, 05 Dec 2009 23:00:07 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 75
Message-ID: <hfel57$b4q$1@news.onet.pl>
References: <l...@4...net> <hfbhkl$utr$1@news.onet.pl>
<1pxa50e8rm9kh$.12ya4cwqgf539$.dlg@40tude.net>
<hfd222$j68$1@news.onet.pl> <1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: public-gprs10556.centertel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1260050409 11418 87.96.41.60 (5 Dec 2009 22:00:09 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Dec 2009 22:00:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
In-Reply-To: <1...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325644
Ukryj nagłówki
XL pisze:
> Dnia Sat, 05 Dec 2009 08:27:58 +0100, Jadrys napisał(a):
>
>
>> XL pisze:
>>
>>> Dnia Fri, 04 Dec 2009 18:41:41 +0100, Jadrys napisał(a):
>>>
>>>
>>>
>>>> XL pisze:
>>>>
>>>>
>>>>> Właśnie w toku. Ryb zamrażanych po kolejnych wypadach rybnych MŚK z
>>>>> kolegami :-)
>>>>> Za 3 godzinki bedą gorące, pachnące, a spożywać je będziemy wszyscy całą
>>>>> ferajną aż do oporu... z koniecznymi dodatkami płynnymi, dziś, nawet do
>>>>> jutra raczej ;-PPP
>>>>> W zw. z tym - do jutra :-)
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Jakie ryby? Węgorze?
>>>>
>>>>
>>> Pstrągi, płocie, liny, leszcze...
>>> o boszsz... się przeżarłam chyba....
>>> Zdjątka jutro... zamieszczę...
>>>
>>>
>> Mi też w tym roku nie udało się złowić żadnego węgorza.
>>
>
> MŚK złowił parę razy, ale takie małe sznurówki, więc zostały wypuszczone.
> Natomiast pięknego dwukilogramowego (po oczyszczeniu) szczupaka trzymam na
> Wigilię.
>
Ja też mam odłożonego okazałego szczupaka i sandacza na wigilię. A tak
na codzień pół zamrażarki innego rybiego drobiazgu. Ten rok był
wędkarsko bardzo udany.
>
>> Za to po raz
>> pierwszy zaeksperymentowałem z uwędzeniem tołpygi.. Jednak eksperyment
>> się nie powiódł, - ryba była bardzo niezjadła.
>>
>
> W jakim sensie - smakowo, czy za sucha? Ile czasu trzymałeś w solance?
>
Trochę krócej niż węgorze, ale to chyba nie w tym rzecz - po prostu czuć
ja było błotem.. Jeszcze żadna uwędzona przeze mnie ryba nie miała
takiego smaku.
>
>> być może Tołpyga nie
>> jest dobrym materiałem do wędzenia, a może to ja coś pokićkałem z tym
>> wędzeniem.
>> A Ty wędziłaś kiedyś ten gatunek ryby?
>>
>
> Tołpygi nigdy nie wędziłam, ani nawet nie znam jej smaku. No, może kiedyś
> dawno jadłam, ale nie kojarzę.
>
Jest to ryba tłusta i się wydaje że po uwędzeniu powinna być smaczna.
Jednak ja też nie spotkałem jej w żadnym sklepie rybnym pod taka
postacią . Być może jednak nie nadaje się do wędzenia..
PS. Kiedyś dawno temu zatrułem się smażoną ikrą tołpygi..
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
|