Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.c
st.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Mariusz Butler" <b...@e...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <P...@f...cgs.pl>
<s...@r...mimuw.edu.pl>
<P...@f...cgs.pl>
<s...@r...mimuw.edu.pl>
<P...@f...cgs.pl>
<s...@w...slodki.domek>
<P...@f...cgs.pl>
<s...@w...slodki.domek>
<P...@f...cgs.pl>
Subject: Re: Wegetarianski problem
Lines: 35
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <hwFg4.32445$X3.655808@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 17 Jan 2000 14:17:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.4.44
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 948118669 212.160.4.44 (Mon, 17 Jan 2000 15:17:49 MET)
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Jan 2000 15:17:49 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21329
Ukryj nagłówki
Malgorzata Krzyzaniak napisał(a) w wiadomości: ...
Nie, nie zrozumieliśmy się :-) Ja generalnie lubię prawie
wszystko, problemem jest, że każda z osob, które teoretycznie chcę
nakarmić, czegoś nie jada. I z tego właśnie robi się kobylasta lista.
A
interesują mnie na przykład takie ciekawe przepisy na jakąś rybkę w
niebanalnym sosie, czy cuś.
Zuzanka
/.../
Zuzanko,
Wspolczuje trudnych zadan; kiedys wyslalem (przy okazji prosby o jakas
kolacje imieninowa) bardzo prosty i swietny w smaku (IMHO) przepis na
halibuta. Poniewaz raczej kupisz mrozonego, wiec rozmrazasz go w
slodkim mleku. Tymczasem gotujesz esencjonalny bulion tylko z jarzyn
(bez kapusty); studzisz go. Rybe osuszasz i wkladasz do plaskiego
rondla i zalewasz do polowy wysokosci ryby zimnym bulionem i
dopelniasz do pokrycia ryby bialym polwytrawnym winem. Stawiasz na
malym gazie i doprowadzasz do zamrugania. Zazwyczaj wtedy halibut jest
juz dobry; zalezy to oczywiscie od grubosci ryby - nalezy uwazac, bo
moze byc dobra jeszcze przed zamruganiem. /O prze-gotowanych i
prze-pieczonych rybach bardzo slysznie pisal Paul/. Kiedy postawilas
rybe na gazie ucierasz na puch maslo z sokiem z cytryny i drobno
posiekana natka pietruszki. Ja podaje absolutnie bez dodatkow - tylko
samo duze dzwonko i na nim spory kawalek tego masla. Do tego
oczywiscie biale wino - takie samo jakie bylo mieszane z bulionem.
pzdr i SMACZNEGO
Mariusz B.
|