Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wielkanoc ju? bliziutko
Date: Fri, 22 Mar 2013 16:31:10 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 31
Message-ID: <kihtfv$1gk$1@node1.news.atman.pl>
References: <kiepp7$7eq$1@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<kihkit$1r3$1@node2.news.atman.pl> <kihq7u$tfu$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: smartmind.petroinform.com
X-Trace: node1.news.atman.pl 1363966271 1556 195.150.129.55 (22 Mar 2013 15:31:11
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 22 Mar 2013 15:31:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Antivirus: avast! (VPS 130322-0, 2013-03-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350280
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Crimi" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:kihq7u$tfu$1@node1.news.atman.pl...
> Roczek ?
> Rozpisz się.
miałem to szczęście, ze moja koleżanka biurowa i jej mąż stali się
posiadaczami starej chałupy niedaleko Krakowa. Po niezbędnym remoncie
przeprowadzili się tam i zaczęli mnie zapraszać na nazwijmy to uroczystości
rzeźniczo-masarskie. Wybudowalismy wspólnymi siłami wędzarnię (z piecem
chlebowym), częściowo poszyliśmy dach od nowa i ponieważ oni też lubią dobre
jedzonko zaczęlismy eksperymenty. Ja wcześniej, dokąd żył teść i teściowa
(mieszkali na wsi) uwielbiałem prace masarskie, później wędzenie i
oczekiwanie - co wyszło. Zawarliśmy znajomość z kilkoma osobami o podobnych
zainteresowaniach, przekonali nas do wędzenia powolnego, wręcz długotrwałego
i późniejszego sezonowania wędlin,
No i tak poszło. W specjalnie zbudowanej klatko-spiżarce na strychu
wieszalismy nasze wyroby i przekonaliśmy się najęzycznie że wędliny, szynka,
niektóre kiełbasy wiszące długo, nabierają kruchości i delikatnego smaku.
nawet np banalny królik, bejcowany i podwędzany był super. półgęski wędzone
i tak z miesiąc wiszące, rozpływały się w ustach.
dokładnych przepisów ci nie podam, bazowałem głównie na przepisach z kuchni
staropolskiej i litewskiej ze starych książek. A te ciut zmiany , niech juz
zostanąa moim sekretem.
Teraz jak zostałem sam, dzieci wyfrunęły w świat, to już powoli mnie się
odechciewa dużego dłubania, ot tak dwie świnki na rok, jakąś dziczyznę
dobrzy koledzy podrzucą, czasami dobra rybka się trafi...
pozdr
Stefan
|