Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wielkanoc już bliziutko
Date: Fri, 22 Mar 2013 13:59:07 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 29
Message-ID: <kihkit$1r3$1@node2.news.atman.pl>
References: <kiepp7$7eq$1@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: smartmind.petroinform.com
X-Trace: node2.news.atman.pl 1363957149 1891 195.150.129.55 (22 Mar 2013 12:59:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 22 Mar 2013 12:59:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 130322-0, 2013-03-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350276
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1s1vrsc65vpw6.15hjz307cvybj.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 21 Mar 2013 12:09:27 +0100, Stefan napisał(a):
>
>> Witam
>> Jak tam u was z jedzonkiem świątecznym?
>> U mnie wędzonki i wedlinki już porobione, od tygodnia dojrzewają, a ja
>> dzisiaj zaczynam bejcowac piekny udziec z kozła na niedzielny obiad.
>> pozdr
>> Stefan
>
> U mnie z jedzenia świątecznego póki co tylko zielony owies urósł :-)
> Wszystko inne robię na swieżo, bo ma być świeże - wędzonki będą robione po
> niedzieli, robimy je kilka dni przed świętami, niby po co mają schnąć?
Wiesz, ja jestem ortodoksyjnym smakoszem - w Wielkim Poście nie zabijam
świnki na spożycie wielkanocne.
Raz, po zabiciu i rozbiorze najpierw kruszeje, potem mięsko się pekluje, tak
minimum2 tygodnie. Potem obsycha, potem wędzenie co najmniej tydzień no i
zostają te dwa trzy tygodnie na dojrzewanie wędzonek. Teraz nie mam czasu
bom na emeryturze, ale wczesniej nieraz potrafiłem szyneczkę wędzić ze trzy
tygodnie w zimnym dymie, potem z roczek wisiała zaszyta w worek.
Dojrzewanie to nie tylko schnięcie, to wzajemne przenikanie się smaków i to
jest najważniejsze. Poza tym nie lubię jak z szynki wycieka, beee.
pozdr
Stefan
|