Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wigilia i Święta. Re: Wigilia i Święta.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wigilia i Święta.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.n
ews.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-fo
r-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Wigilia i Święta.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <2...@4...net>
<50ae27a6$1$26696$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 22 Nov 2012 14:41:29 +0100
Message-ID: <p69d72cu7mge$.1q1tb2w7uc958$.dlg@40tude.net>
Lines: 27
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.5.192.8
X-Trace: 1353591694 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26689 83.5.192.8:49949
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349649
Ukryj nagłówki

Dnia Thu, 22 Nov 2012 14:24:55 +0100, kiwiko napisał(a):

> prawdziwe święta ;)

Każde muszą być takie, każde bowiem mogą być ostatnie ;-)

> możesz podać przepis? na ten Piernik na miodzie a la keks

Weź dowolny ulubiony klasyczny przepis, tylko daj dwa razy więcej miodu,
nieco mniej mleka za to, no i tyle siekanych bakalii, co na keks; bakalie
nie wszystkie, tzn bez tych kolorowych sztuczności - ja daję skórkę
pomarańczową kandyzowaną (duuużo, już się własnie moczą skórki), orzechy
włoskie, migdały, rodzynki te wielkie żołte, morele, śliwki suszone... - i
masz już przepis.
Migdały i orzechy daję w dwóch postaciach: siekane i mielone, te mielone
dodają ciastu smaku, ciężkości i wilgoci.
Miodu się nie obawiaj, od niego ciasto będzie jeszcze bardziej ciężkie i
lepkie, ale o to chodzi w tym pierniku. No i trzeba piec piernik kilka dni
wcześniej, żeby się "przegryzł", bo bez tego ani rusz, pełnię smaku osiąga
gdzieś po 4-5 dniach i warto poczekać, taki piernik to zupełnie insza
inszość, jak mawiał pewien mój kolega. Trzymać w folii alu, a lukrować
dzień przed Wigilią. Lukier do tego piernika robię z rumu ciemnego, jest to
wspaniałe połączenie smaków. :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.11 Ikselka
22.11 kiwiko
22.11 Ikselka
22.11 kiwiko
22.11 Ikselka
22.11 Ikselka
22.11 kiwiko
22.11 Waldemar Krzok
22.11 kiwiko
22.11 Ikselka
25.11 Ikselka
25.11 kiwiko
25.11 Ikselka
26.11 k...@g...pl
26.11 Waldemar Krzok
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?