Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.n
ews.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-fo
r-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Wigilia i Święta.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <2...@4...net>
<50ae27a6$1$26696$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 22 Nov 2012 14:41:29 +0100
Message-ID: <p69d72cu7mge$.1q1tb2w7uc958$.dlg@40tude.net>
Lines: 27
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.5.192.8
X-Trace: 1353591694 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26689 83.5.192.8:49949
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349649
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 22 Nov 2012 14:24:55 +0100, kiwiko napisał(a):
> prawdziwe święta ;)
Każde muszą być takie, każde bowiem mogą być ostatnie ;-)
> możesz podać przepis? na ten Piernik na miodzie a la keks
Weź dowolny ulubiony klasyczny przepis, tylko daj dwa razy więcej miodu,
nieco mniej mleka za to, no i tyle siekanych bakalii, co na keks; bakalie
nie wszystkie, tzn bez tych kolorowych sztuczności - ja daję skórkę
pomarańczową kandyzowaną (duuużo, już się własnie moczą skórki), orzechy
włoskie, migdały, rodzynki te wielkie żołte, morele, śliwki suszone... - i
masz już przepis.
Migdały i orzechy daję w dwóch postaciach: siekane i mielone, te mielone
dodają ciastu smaku, ciężkości i wilgoci.
Miodu się nie obawiaj, od niego ciasto będzie jeszcze bardziej ciężkie i
lepkie, ale o to chodzi w tym pierniku. No i trzeba piec piernik kilka dni
wcześniej, żeby się "przegryzł", bo bez tego ani rusz, pełnię smaku osiąga
gdzieś po 4-5 dniach i warto poczekać, taki piernik to zupełnie insza
inszość, jak mawiał pewien mój kolega. Trzymać w folii alu, a lukrować
dzień przed Wigilią. Lukier do tego piernika robię z rumu ciemnego, jest to
wspaniałe połączenie smaków. :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|