Data: 2015-10-18 12:47:36
Temat: Re: Włoski tort makaronowy
Od: "Piotr" <a...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5623687d$0$8366$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-10-18 o 10:46, Piotr pisze:
>>
>
> Ale to akurat nie Jarek zwrócił tutaj uwagę na _lepszość_ własnoręcznie
> robionego makaronu.
Tak to ja zwróciłem uwagę na ważność ręcznie (nie musi być własno- )
wykonanego makaronu. Ale zdjąc sobie sprawę, że moje słowa krytyczne
mogą Watkotwócę (w tym przypadku Ciebie) dotknąć napisałem
na początku "nie obraź się".
Bo nie było moim zamiarem krytykowanie dla krytyki ani wykazywanie
wyższości swojego podejścia, tylko przedstawienie swojego
głosu/oceny pokazywanej potrawy.
I bardzo staram się tak wypowiadać, aby nie używać słów
które mogą być odbierane (choćby nie były) negatywnie.
Podejrzewam, że gdyby makaron był zrobiony ręcznie,
> to kto inny przyczepiłby się, że pomidorki nie własną piersią wykarmione,
> a serek nie pochodzi z mleka domowej dżersejki.
Możliwe, że ktoś by się czepił (ja, nie bo z zasady nie czepiam się).
Jak w wielu różnych wypowiedziach różne osoby czepiają się zamiast
spokojnie wyrazić swoją ocenę, czy pogląd "lubię to, nie lubię tamtego"
"robię tak", "robię inaczej", "moim zdaniem... ale wiem, że inni mogą
sądzić inaczej".
> Ja myślę, że nic bardziej nie zabija przyjemności gotowania i jedzenia,
> jak ambicjonalne podejście do kucharzenia.
>
Pewnie tak. Mnie jeszcze przeszkadza jeśli częstowany zawsze jadł/widział
lepsze i naszym temu nie dorównamy (naszym winem, naszym
makaronem, naszymi szparagami, o zgrozo hodowanymi a nie dzikimi itp.)
P
|