« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2015-10-17 22:37:56
Temat: Re: Włoski tort makaronowyDnia 2015-10-17 20:04, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-10-17 o 18:58, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 17 Oct 2015 18:47:29 +0200, FEniks napisał(a):
>>> W dniu 2015-10-17 o 17:26, bbjk pisze:
>>>> W dniu 15-10-17 o 17:19, FEniks pisze:
>>>>
>>>>> Opisem posłużę się już gotowym, robiłam mniej więcej tak:
>>>>> http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/09/woski-tort-m
akaronowy.html#.ViJmMjfovrc
>>>>>
>>>>>
>>>> Nie spotkałam się z tym ani u nas, ani we Włoszech
>>> Ponieważ jego "włoskość" wzięła się po pierwsze z makaronu, a po drugie
>>> - przekrój ma włoskie barwy. ;)
>> Piękny jak... tort z ręczników. UWIELBIAM pasjami takie wynalazki 3-|
>
> Słodka jesteś. Na ciebie zawsze można liczyć. 333333333-)
Dziewczynki, zaraz się porzygam od tych uprzejmości.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2015-10-17 22:49:30
Temat: Re: Włoski tort makaronowyW dniu 2015-10-17 o 22:27, Pszemol pisze:
> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
> news:slrnn25b65.hsu.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>> Pan Pszemol napisał:
>>
>>>> Że coo prooszę?! Włoski makaron, taki najbardziej makaroniasty,
>>>> ma być 0-jajeczny. Kluskowate z jajkami też się tam robi, ale
>>>> to nie jest typowe i powinno być wyraźnie oznaczone. Opinia ta
>>>> dobrą jest ilustracją do tego, co wyżej napisałem.
>>>
>>> Jajeczny to często widuję w germańskich sklepach.
>>
>> Jako włoski? My z Germańcami, to ludy północy (ale my tu przez
>> pomyłkę albo za karę, a im się słusznie należy).
>
> Nie, makaron nie włoski, podobny do takich grubszych
> nitek, cienkich wstążek jakie dajemy do rosołu :-)
Spätzle. Podają to z sosem śmietanowym z boczkiem.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2015-10-17 22:50:59
Temat: Re: Włoski tort makaronowyW dniu 2015-10-17 o 22:37, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-10-17 20:04, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2015-10-17 o 18:58, Ikselka pisze:
>>> Dnia Sat, 17 Oct 2015 18:47:29 +0200, FEniks napisał(a):
>>>> W dniu 2015-10-17 o 17:26, bbjk pisze:
>>>>> W dniu 15-10-17 o 17:19, FEniks pisze:
>>>>>
>>>>>> Opisem posłużę się już gotowym, robiłam mniej więcej tak:
>>>>>> http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/09/woski-tort-m
akaronowy.html#.ViJmMjfovrc
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Nie spotkałam się z tym ani u nas, ani we Włoszech
>>>> Ponieważ jego "włoskość" wzięła się po pierwsze z makaronu, a po
>>>> drugie
>>>> - przekrój ma włoskie barwy. ;)
>>> Piękny jak... tort z ręczników. UWIELBIAM pasjami takie wynalazki 3-|
>>
>> Słodka jesteś. Na ciebie zawsze można liczyć. 333333333-)
>
> Dziewczynki, zaraz się porzygam od tych uprzejmości.
>
Podać Ci talerz?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2015-10-17 23:26:07
Temat: Re: Włoski tort makaronowyPan Piotr napisał:
>>> Kocham potrawy z makaronem i zawsze wolałbym
>>> choćby prostszy/uboższy sos ale z ręcznie robionym
>>> makaronem niż wyszukany/pracochłonny/różnorodny
>>> ze sklepowym (nawet włoskim X-jajecznym).
>>
>> Że coo prooszę?! Włoski makaron, taki najbardziej makaroniasty,
>> ma być 0-jajeczny. Kluskowate z jajkami też się tam robi, ale
>> to nie jest typowe i powinno być wyraźnie oznaczone. Opinia ta
>> dobrą jest ilustracją do tego, co wyżej napisałem.
>
> A jaki to jest najbardziej makaroniasty? Taki który
> Tobie się kojarzy z Włochami? Czy inne kryterium?
> Sprawdź w wolnej chwili hasło "pasta all'uovo"
> albo wrzuć w guglarkę "włoski makaron jajeczny".
Gdybym miał skojarzenia opisywać przez projektowanie eksperymentów
guglowych, to bym wybrał frazę "makaron włoski" (nie, nie sprawdzałem
jeszcze). Co do dodatkowych oznaczeń w rodzaju "all'uovo", to już się
wypowiedziałem.
> I mam taką delikatną prośbę. Nie wrzucaj wszystkich do jedengo worka.
> Jeżeli nie spotkałeś nikogo w Polsce robiącego makaron z mąki durum
> i wszystko co do tej pory spotkałeś na swej drodze zasługuje na miano
> kluchów to pomyśl, że są tacy co też wiedzą jak się robi makarony i je
> tak robią.
No ale ja przecież miano kluchów nie uznaję za deprecjonujące! W związku
z tym też mam prośbę, delikatną, o uważne czytanie. Przyznaję też, że
nie wiem jak się robi makaron z przenicy durum. Nigdy tego nie robiłem
i nie przypuszczam, bym kiedyś jeszcze robił. Uznaję, że mieszniae mąki
z wodą i ndawanie temu kształtu, fabryka wykona lepiej ode mnie. Za to
domowe kluski, takie do rosołu, palce lizać -- to fajnie jest zjeść u
kogoś, kto domowy wyrób praktykuje.
> A jak poczytasz o wskazanych przeze mnie hasłach to zobaczysz też że
> nie ma jedynej wersji we Włoszech.
Ja wręcz uwielbiam wszystko, co ulotne! Nie tylko w kuchni. Wiele zrobię,
by uczestniczyć w czymś, co ktoś sam wymyślił (albo mu tak po prostu wyszło).
Tyle że gdy ja łączę mąkę z wodą na swój niepowtarzalny sposób, nazywam
kluską -- jak to w Moim Kraju przyjęto. Improwizację u Włocha, jeśli nie
ma do tego innych wskazań, uznam za "pastę", "macaroni" etc.
Jarek
--
Gdy ci pizzę stawiał, rzekł "prego mangiare"
To pamiętać będziesz po kres swoich dni
Tęskniąc za nim jak panienka za dolarem
Ciao, bambina, spadaj mała, tam są drzwi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2015-10-17 23:44:30
Temat: Re: Włoski tort makaronowyJezeli juz ktos lubi potrawy makaronowe, to teraz naprawde mozna uzyc kupnego i
bedzie dobry. Oczywiscie pamietam i doceniam smak babcinego makaronu, a najbardziej
"zacierki" suszonej na piecu, ale musze przyznac, ze sklepowy tez nie jest zly.
Ja nie lubie - wole ziemniaki i rozmaite kasze. A do rosolu, w ktorym "jak tradycja
kaze" musí byc makaron nie daje nic oprocz ugotowanych w nim warzyw. Ew. w
przypadkach ekstremalnych robie tzw. lane kluski.
Ale ja to tez jestem podobnie jak Jaroslaw napisal..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2015-10-17 23:48:35
Temat: Re: Włoski tort makaronowyDnia 2015-10-17 22:50, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-10-17 o 22:37, Qrczak pisze:
>> Dnia 2015-10-17 20:04, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-10-17 o 18:58, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Sat, 17 Oct 2015 18:47:29 +0200, FEniks napisał(a):
>>>>> W dniu 2015-10-17 o 17:26, bbjk pisze:
>>>>>> W dniu 15-10-17 o 17:19, FEniks pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Opisem posłużę się już gotowym, robiłam mniej więcej tak:
>>>>>>> http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/09/woski-tort-m
akaronowy.html#.ViJmMjfovrc
>>>>>>>
>>>>>> Nie spotkałam się z tym ani u nas, ani we Włoszech
>>>>> Ponieważ jego "włoskość" wzięła się po pierwsze z makaronu, a po
>>>>> drugie
>>>>> - przekrój ma włoskie barwy. ;)
>>>> Piękny jak... tort z ręczników. UWIELBIAM pasjami takie wynalazki 3-|
>>>
>>> Słodka jesteś. Na ciebie zawsze można liczyć. 333333333-)
>>
>> Dziewczynki, zaraz się porzygam od tych uprzejmości.
>
> Podać Ci talerz?
Głęboko poproszę.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2015-10-17 23:52:40
Temat: Re: Włoski tort makaronowyDnia Sat, 17 Oct 2015 23:48:35 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-10-17 22:50, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2015-10-17 o 22:37, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2015-10-17 20:04, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>> W dniu 2015-10-17 o 18:58, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Sat, 17 Oct 2015 18:47:29 +0200, FEniks napisał(a):
>>>>>> W dniu 2015-10-17 o 17:26, bbjk pisze:
>>>>>>> W dniu 15-10-17 o 17:19, FEniks pisze:
>>>>>>>
>>>>>>>> Opisem posłużę się już gotowym, robiłam mniej więcej tak:
>>>>>>>> http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/09/woski-tort-m
akaronowy.html#.ViJmMjfovrc
>>>>>>>>
>>>>>>> Nie spotkałam się z tym ani u nas, ani we Włoszech
>>>>>> Ponieważ jego "włoskość" wzięła się po pierwsze z makaronu, a po
>>>>>> drugie
>>>>>> - przekrój ma włoskie barwy. ;)
>>>>> Piękny jak... tort z ręczników. UWIELBIAM pasjami takie wynalazki 3-|
>>>>
>>>> Słodka jesteś. Na ciebie zawsze można liczyć. 333333333-)
>>>
>>> Dziewczynki, zaraz się porzygam od tych uprzejmości.
>>
>> Podać Ci talerz?
>
> Głęboko poproszę.
>
Kiedy?
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2015-10-18 10:09:07
Temat: Re: Włoski tort makaronowyIkselka wrote:
> Dnia Sat, 17 Oct 2015 21:20:38 +0200, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-10-17 o 20:08, Ikselka pisze:
>>> Dnia Sat, 17 Oct 2015 20:03:35 +0200, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2015-10-17 o 18:55, bbjk pisze:
>>>>> W dniu 15-10-17 o 18:47, FEniks pisze:
>>>>>
>>>>>> Ponieważ jego "włoskość" wzięła się po pierwsze z makaronu, a po
>>>>>> drugie - przekrój ma włoskie barwy. ;)
>>>>> Wzmocniłabym włoskość chlapiąc oliwą, zamiast fety - mozzarella, może
>>>>> wiórki parmezanu dodatkowo, odrobina lebiodki, to tak na szybko,
>>>>> więcej przyjdzie mi do głowy podczas produkcji. W sumie fajne
>>>>> pogotowie ratunkowe, bo składniki zawsze w domu są.
>>>> Nie wczytywałam się w ten linkowany przepis. Ja też robiłam bez fety
>>>> (po pięciokrotnym pytaniu dziecięcia, czy aby na pewno jej nie dodam),
>>>> a na wierzchu oczywiście mozzarella. Zamiast warstwy z kurczakiem można
>>>> zrobić z rybą albo tylko z masą jajeczną a' la carbonara.
>>>>
>>> Wyobrażam sobie to danie na talerzu...
>>
>> Nie musisz nadwerężać szarych komórek, na zdjęciu jest na talerzu.
>
> To jest JEDNA porcja?!
> Wow! Masz spust...
Ty to jednak masz maniery z czworaków.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2015-10-18 10:46:37
Temat: Re: Włoski tort makaronowy
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnn25f7f.ku3.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Piotr napisał:
>
>>>> Kocham potrawy z makaronem i zawsze wolałbym
>>>> choćby prostszy/uboższy sos ale z ręcznie robionym
>>>> makaronem niż wyszukany/pracochłonny/różnorodny
>>>> ze sklepowym (nawet włoskim X-jajecznym).
>>>
>>> Że coo prooszę?! Włoski makaron, taki najbardziej makaroniasty,
>>> ma być 0-jajeczny. Kluskowate z jajkami też się tam robi, ale
>>> to nie jest typowe i powinno być wyraźnie oznaczone. Opinia ta
>>> dobrą jest ilustracją do tego, co wyżej napisałem.
>>
>> A jaki to jest najbardziej makaroniasty? Taki który
>> Tobie się kojarzy z Włochami? Czy inne kryterium?
>> Sprawdź w wolnej chwili hasło "pasta all'uovo"
>> albo wrzuć w guglarkę "włoski makaron jajeczny".
>
> Gdybym miał skojarzenia opisywać przez projektowanie eksperymentów
> guglowych, to bym wybrał frazę "makaron włoski" (nie, nie sprawdzałem
> jeszcze). Co do dodatkowych oznaczeń w rodzaju "all'uovo", to już się
> wypowiedziałem.
>
>> I mam taką delikatną prośbę. Nie wrzucaj wszystkich do jedengo worka.
>> Jeżeli nie spotkałeś nikogo w Polsce robiącego makaron z mąki durum
>> i wszystko co do tej pory spotkałeś na swej drodze zasługuje na miano
>> kluchów to pomyśl, że są tacy co też wiedzą jak się robi makarony i je
>> tak robią.
>
> No ale ja przecież miano kluchów nie uznaję za deprecjonujące!
A to nijak z wypowiedzi nie wynika. Dopiero teraz to dookreślasz.
Pojęcie "kluch", "klucha" raczej nie jest postrzegane jako pozytywne.
A już na pewno w kuchni nikt klucha czy kluchów osiągać nie zamierza.
Nie liczyłbym na satysfakcję kucharza, gdybym powiedział mu że dobre
kluchy zrobił.
> W związku z tym też mam prośbę, delikatną, o uważne czytanie.
Bardzo uważnie czytam, ale intencje są trudne do odczytania.
> Przyznaję też, że nie wiem jak się robi makaron z przenicy durum. Nigdy
> tego nie robiłem
> i nie przypuszczam, bym kiedyś jeszcze robił. Uznaję, że mieszniae mąki
> z wodą i ndawanie temu kształtu, fabryka wykona lepiej ode mnie.
No tak, czyli jak zwykle, coś w stylu -
"Mało się znam na kuchni, a zwłaszcza w praktyce niewiele potrafię
zrobić. Ale lubię tak się poprzypieprzać do tego co piszą inni (zwłaszcza
kiedy nie należą do grupki mnie tu uwielbiającej i z "dzióbka mi
spijających").
Wykazać wyższość swojej wiedzy.
Tak sobie poteoretyzuję, tak sobie pobłyszczę włosko-bałkańskimi
wspomnieniami kulinarnymi z podróży. Ach jak pięknie jest poetycko.
Lepszy jestem od tych, którzy gotują, bo wiem lepiej jak powinni
ugotować."
Idziesz w konkury o upierdliwość w czytaniu z WszystkoLepiejWiedzącą.
Na nią najlepszą metodą jest powstrzymanie się od wymiany zdań.
Chyba trzeba też to stosować wobec Ciebie.
P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2015-10-18 11:14:17
Temat: Re: Włoski tort makaronowyDnia 2015-10-17 23:52, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 17 Oct 2015 23:48:35 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2015-10-17 22:50, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-10-17 o 22:37, Qrczak pisze:
>>>> Dnia 2015-10-17 20:04, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>> W dniu 2015-10-17 o 18:58, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Sat, 17 Oct 2015 18:47:29 +0200, FEniks napisał(a):
>>>>>>> W dniu 2015-10-17 o 17:26, bbjk pisze:
>>>>>>>> W dniu 15-10-17 o 17:19, FEniks pisze:
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Opisem posłużę się już gotowym, robiłam mniej więcej tak:
>>>>>>>>> http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/09/woski-tort-m
akaronowy.html#.ViJmMjfovrc
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Nie spotkałam się z tym ani u nas, ani we Włoszech
>>>>>>> Ponieważ jego "włoskość" wzięła się po pierwsze z makaronu, a po
>>>>>>> drugie
>>>>>>> - przekrój ma włoskie barwy. ;)
>>>>>> Piękny jak... tort z ręczników. UWIELBIAM pasjami takie wynalazki 3-|
>>>>>
>>>>> Słodka jesteś. Na ciebie zawsze można liczyć. 333333333-)
>>>>
>>>> Dziewczynki, zaraz się porzygam od tych uprzejmości.
>>>
>>> Podać Ci talerz?
>>
>> Głęboko poproszę.
>
> Kiedy?
Po szóstej.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |