Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!wereti
s.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.63.MISMATCH
!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neos
trada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Piotr" <a...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5622631e$0$27530$65785112@news.neostrada.pl>
<mvtoe4$117$1@node1.news.atman.pl>
<56226708$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<56229ebf$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5622afde$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Subject: Re: Włoski tort makaronowy
Date: Sun, 18 Oct 2015 10:46:37 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 67
Message-ID: <56235c6d$0$8369$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.248.71
X-Trace: 1445157997 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8369 178.42.248.71:34256
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4007
X-Received-Body-CRC: 491418415
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:367120
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnn25f7f.ku3.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Piotr napisał:
>
>>>> Kocham potrawy z makaronem i zawsze wolałbym
>>>> choćby prostszy/uboższy sos ale z ręcznie robionym
>>>> makaronem niż wyszukany/pracochłonny/różnorodny
>>>> ze sklepowym (nawet włoskim X-jajecznym).
>>>
>>> Że coo prooszę?! Włoski makaron, taki najbardziej makaroniasty,
>>> ma być 0-jajeczny. Kluskowate z jajkami też się tam robi, ale
>>> to nie jest typowe i powinno być wyraźnie oznaczone. Opinia ta
>>> dobrą jest ilustracją do tego, co wyżej napisałem.
>>
>> A jaki to jest najbardziej makaroniasty? Taki który
>> Tobie się kojarzy z Włochami? Czy inne kryterium?
>> Sprawdź w wolnej chwili hasło "pasta all'uovo"
>> albo wrzuć w guglarkę "włoski makaron jajeczny".
>
> Gdybym miał skojarzenia opisywać przez projektowanie eksperymentów
> guglowych, to bym wybrał frazę "makaron włoski" (nie, nie sprawdzałem
> jeszcze). Co do dodatkowych oznaczeń w rodzaju "all'uovo", to już się
> wypowiedziałem.
>
>> I mam taką delikatną prośbę. Nie wrzucaj wszystkich do jedengo worka.
>> Jeżeli nie spotkałeś nikogo w Polsce robiącego makaron z mąki durum
>> i wszystko co do tej pory spotkałeś na swej drodze zasługuje na miano
>> kluchów to pomyśl, że są tacy co też wiedzą jak się robi makarony i je
>> tak robią.
>
> No ale ja przecież miano kluchów nie uznaję za deprecjonujące!
A to nijak z wypowiedzi nie wynika. Dopiero teraz to dookreślasz.
Pojęcie "kluch", "klucha" raczej nie jest postrzegane jako pozytywne.
A już na pewno w kuchni nikt klucha czy kluchów osiągać nie zamierza.
Nie liczyłbym na satysfakcję kucharza, gdybym powiedział mu że dobre
kluchy zrobił.
> W związku z tym też mam prośbę, delikatną, o uważne czytanie.
Bardzo uważnie czytam, ale intencje są trudne do odczytania.
> Przyznaję też, że nie wiem jak się robi makaron z przenicy durum. Nigdy
> tego nie robiłem
> i nie przypuszczam, bym kiedyś jeszcze robił. Uznaję, że mieszniae mąki
> z wodą i ndawanie temu kształtu, fabryka wykona lepiej ode mnie.
No tak, czyli jak zwykle, coś w stylu -
"Mało się znam na kuchni, a zwłaszcza w praktyce niewiele potrafię
zrobić. Ale lubię tak się poprzypieprzać do tego co piszą inni (zwłaszcza
kiedy nie należą do grupki mnie tu uwielbiającej i z "dzióbka mi
spijających").
Wykazać wyższość swojej wiedzy.
Tak sobie poteoretyzuję, tak sobie pobłyszczę włosko-bałkańskimi
wspomnieniami kulinarnymi z podróży. Ach jak pięknie jest poetycko.
Lepszy jestem od tych, którzy gotują, bo wiem lepiej jak powinni
ugotować."
Idziesz w konkury o upierdliwość w czytaniu z WszystkoLepiejWiedzącą.
Na nią najlepszą metodą jest powstrzymanie się od wymiany zdań.
Chyba trzeba też to stosować wobec Ciebie.
P
|