Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Włoski tort makaronowy Re: Włoski tort makaronowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Włoski tort makaronowy

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!ecngs!
testfeeder.ecngs.de!81.171.118.62.MISMATCH!peer02.fr7!news.highwinds-media.com!
newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.
pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Włoski tort makaronowy
References: <5622631e$0$27530$65785112@news.neostrada.pl>
<mvtoe4$117$1@node1.news.atman.pl>
<56226708$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
<56229ebf$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5622afde$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 17 Oct 2015 23:26:07 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 52
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1445117167 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8366 77.253.217.116:13526
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3390
X-Received-Body-CRC: 2885594458
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:367096
Ukryj nagłówki

Pan Piotr napisał:

>>> Kocham potrawy z makaronem i zawsze wolałbym
>>> choćby prostszy/uboższy sos ale z ręcznie robionym
>>> makaronem niż wyszukany/pracochłonny/różnorodny
>>> ze sklepowym (nawet włoskim X-jajecznym).
>>
>> Że coo prooszę?! Włoski makaron, taki najbardziej makaroniasty,
>> ma być 0-jajeczny. Kluskowate z jajkami też się tam robi, ale
>> to nie jest typowe i powinno być wyraźnie oznaczone. Opinia ta
>> dobrą jest ilustracją do tego, co wyżej napisałem.
>
> A jaki to jest najbardziej makaroniasty? Taki który
> Tobie się kojarzy z Włochami? Czy inne kryterium?
> Sprawdź w wolnej chwili hasło "pasta all'uovo"
> albo wrzuć w guglarkę "włoski makaron jajeczny".

Gdybym miał skojarzenia opisywać przez projektowanie eksperymentów
guglowych, to bym wybrał frazę "makaron włoski" (nie, nie sprawdzałem
jeszcze). Co do dodatkowych oznaczeń w rodzaju "all'uovo", to już się
wypowiedziałem.

> I mam taką delikatną prośbę. Nie wrzucaj wszystkich do jedengo worka.
> Jeżeli nie spotkałeś nikogo w Polsce robiącego makaron z mąki durum
> i wszystko co do tej pory spotkałeś na swej drodze zasługuje na miano
> kluchów to pomyśl, że są tacy co też wiedzą jak się robi makarony i je
> tak robią.

No ale ja przecież miano kluchów nie uznaję za deprecjonujące! W związku
z tym też mam prośbę, delikatną, o uważne czytanie. Przyznaję też, że
nie wiem jak się robi makaron z przenicy durum. Nigdy tego nie robiłem
i nie przypuszczam, bym kiedyś jeszcze robił. Uznaję, że mieszniae mąki
z wodą i ndawanie temu kształtu, fabryka wykona lepiej ode mnie. Za to
domowe kluski, takie do rosołu, palce lizać -- to fajnie jest zjeść u
kogoś, kto domowy wyrób praktykuje.

> A jak poczytasz o wskazanych przeze mnie hasłach to zobaczysz też że
> nie ma jedynej wersji we Włoszech.

Ja wręcz uwielbiam wszystko, co ulotne! Nie tylko w kuchni. Wiele zrobię,
by uczestniczyć w czymś, co ktoś sam wymyślił (albo mu tak po prostu wyszło).
Tyle że gdy ja łączę mąkę z wodą na swój niepowtarzalny sposób, nazywam
kluską -- jak to w Moim Kraju przyjęto. Improwizację u Włocha, jeśli nie
ma do tego innych wskazań, uznam za "pastę", "macaroni" etc.

Jarek

--
Gdy ci pizzę stawiał, rzekł "prego mangiare"
To pamiętać będziesz po kres swoich dni
Tęskniąc za nim jak panienka za dolarem
Ciao, bambina, spadaj mała, tam są drzwi

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.10 s...@g...com
17.10 Qrczak
17.10 Ikselka
18.10 krys
18.10 Piotr
18.10 Qrczak
18.10 FEniks
18.10 bbjk
18.10 Piotr
18.10 bbjk
18.10 FEniks
18.10 Jarosław Sokołowski
18.10 Ikselka
18.10 Ikselka
18.10 Stokrotka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem