Data: 2008-09-16 19:49:50
Temat: Re: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 16 Sep 2008 21:11:11 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka napisał(a):
>
>> Poprawne zamknięcie (zakliknięcie) nie oznacza braku bakterii wewnątrz
>> opakowania, lecz tylko jego szczelność, czyli ochronę zawartości przed
>> napływem nowych wraz z powietrzem.
>> :-)
>
> Pleśń i fermentacja to raczej nie bakterie są:-) Ale OK, spróbuje
> długotrwałej pasteryzacji,
> Justyna
Fermentacja to dzieło bakterii kwasu mlekowego (produkujących kwas mlekowy)
lub bakterii masłowych (czyli produkujących w jej wyniku kwas masłowy - np.
w zepsutej kapuście kiszonej).
:-)
Ale nie tylko takie powdują psucie się zawartości - są także bakterie
gnilne np.
Pleśń ma zarodniki, które się w niesterylnym przetworze rozwijają w
grzybnię.
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)
|