Data: 2009-01-26 23:13:22
Temat: Re: Wypiek chleba - do czego służą poszczególne składniki i jak nimi manipulować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 26 Jan 2009 22:04:03 +0100, Jan Werbiński napisał(a):
> Jaką funkcję ma ponowne rozrabianie częściowo wyrośniętego chleba?
Lepsze rozklejenie skrobi (podczas pierwszego rośnięcia skrobia się
rozkleja i zagniatając ciasto powtórnie ułatwia się dalsze jej rozklejanie)
oraz wtłoczenie większej ilości pęcherzyków powietrza w ciasto.
> Jaka jest różnica, kiedy drożdże i zakwas są razem vs sam zakwas lub same
> drożdże?
Żadna. Jedno i drugie (fermentacja) to źródła dwutlenku węgla, który
wypełniając pęcherzyki w cieście, rozszerzając się w wyższej temperaturze,
nadaje ciastu pulchność.
|