Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Z jakimi dodatkami pizza jest najlepsza ?
Date: Wed, 30 Sep 2009 23:37:37 +0200
Organization: vcore gfx
Lines: 52
Message-ID: <ha0j32$rmh$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1254346658 28369 83.145.153.188 (30 Sep 2009 21:37:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Sep 2009 21:37:38 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <1...@n...onet.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324687
Ukryj nagłówki
Ala pisze:
> Mam problem nie wiem jaka mozna szybko i z jakimi dodatkami zrobic pizze ??
> Prosze o pomoc .
>
Czas przygotowania około 30minut
---- Ciasto
1 i 1/3 szklanki mąki (rodzaj niema wielkiego znaczenia ja używam "Babuni"), 1/2
szklanki ciepłej
wody (nie gorącej), 20gram świeżych drożdzy, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżeczka
oliwy z oliwek,
oregano, 2 szczypty ostrej papryki
Do płaskiej miseczki wlać połowe wody (1/4 szklanki), dodać 2 łyżeczki cukru,
wymieszać dokładnie
dodać drożdze, dokladnie rozpuścić, następnie dodać 2 łyżeczki mąki i dokładnie
wymieszać, odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 50st - ale
5min przed
wstawieniem go wyłączam), do mąki dodać łyżeczke soli, łyżeczke oliwy lub oleju,
oregano i ostrą
papryke, wymieszać (na sucho!) po wyrośnięciu drożdzy dodac je do mąki, i dodać
reszte wody (1/4
szklanki) i dokładnie wymieszać, ciasto powinno być elastyczne
---- Dodatki:
Koncentrat pomidorowy, ser żolty, mozzarella, boczek (lub tłusta szynka), cebula,
pomidor, oregano,
bazylia, sól i pieprz
---- Przygotowanie:
piekarnik rozgrzać do 250st (lub więcej jeśli możliwe) i jeśli to możliwe włączyć
tylko dolną
grzałke (jeśli niema takiej możliwości to pizza powinna być na najniższym piętrze)
ciasto powinno
się kształtować ręcznie ale można sobie pomóc wałkiem - ja korzystam z wysokiej
butelki po winie,
trzeba pamiętac aby brzegi były nieco grubsze niż całe ciasto (choc niekoniecznie -
brzegi i tak
wyrosną bardziej niż ciasto nawet bedąc tej samej grubości)
Ciasto przenieść na blachę (ja składam je najpierw delikatnie na pol ale trzeba
uwazać zeby sie nie
skleiło)
Przygotowane ciasto posmarować cienko koncentratem pomidorowym, posypać starkowanym
żóltym serem, na
to połozyć mozzarelle pokrojona w cienkie plastry, następnie cienko pokrojony boczek
i drobno
pokrojona cebule, na to posypać jeszcze nieco starkowanego żóltego sera, na wierzch
ułozyć cienko
pokrojone plastry pomidora, posypać oregano, bazylią, solą i pieprzem
Piec na wyczucie, do momentu aż brzegi się przyrumienią, z reguły są to ok. 4minuty
Ważne jest to aby najbardziej wilgotne składniki kłaśc jak nabardziej na wierchu, bo
inaczej pizza
będzie pływać - a nikt nie lubi gdy przy jedzeniu farsz ześlizguje się z ciasta :-)
i złota zasada - tylko jeden dodatek mięsny
--
WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
www.webprogress.com.pl
|