Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!peer01.ams1!peer.ams1.xl
ned.com!news.xlned.com!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futte
r-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-e
xc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED
!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:gBHhg/86RnOmnfpp5MImg/8Kc+w=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a99951e$1$31359$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Z łezką w oku.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5a9493f9$0$558$65785112@news.neostrada.pl>
<5a966855$0$573$65785112@news.neostrada.pl>
<5a96d2cc$0$577$65785112@news.neostrada.pl>
<5a96eb7d$0$598$65785112@news.neostrada.pl>
<5a96f7e9$0$597$65785112@news.neostrada.pl>
<5a998bff$0$999$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 02 Mar 2018 18:17:02 GMT
Lines: 52
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.92.163
X-Trace: 1520014622 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31359 79.185.92.163:63443
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3094
X-Received-Body-CRC: 1287203803
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380322
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-02-28 o 19:41, XL pisze:
>>
>>> Też mam takie odczucia, i pamiętam choćby wyrazisty zapach i aromat
>>> masła, tylko pewności mi brak co do przyczyny
>> Ta sama, co w mące - było ŚWIEŻO zrobione.
>
> Pewnie tak.
A, i jeszcze jedno: z mleka od krów pasionych na łące! Świeża pasza,
słońce... Mleko na masło produkowane przemysłowo pochodzi od krów, które
nie widzą ani słońca, ani łąki :-(((
> To magazynowanie i w ogóle przemysłowe podejście do żywności
> sprawia że po drodze przynajmniej część smaku gdzieś zanika..
Wg mnie i mojej pamięci porownawczej (a mam świetną) jest to jakieś 80%
ubytku.
>
>>
>>> Młodość czy faktycznie
>>> smak gdzieś zaniknął. Wiadomo że kombinują w produkcji zwierzęcej
>>> (antybiotyki, sterydy itd), ale w produkcji zbóż chyba nie ma aż takiej
>>> różnicy, a więc gdzie się podział ten zapach mąki?
>>>
>>>
>> Mąka w sklepie po prostu zawsze jest STARA - bo producenci sprzedają tylko
>> najstarsze zapasy, zastępując je świeżymi. A ze starej mąki zapach dawno
>> wywietrzał. A nie jełczeje ona, bo ma konserwanty i bógwica różne inne
>> pododawane :-(((
>> Normalnie świeża mąka nigdy nie mogłaby być miesiącami przechowywana w
>> foliowej zaspawanej torebce, jak pakowana jest przez wielu producentów.
>> Zaraz by stęchła przecież.
>>
>> A Dziadek mw. raz w miesiącu brał worek ziarna na furmankę i jechał do
>> młyna ?
>> Nawet raz mnie zabrał. Młyn był wodny. Cudo!
>>
>
> Z tym jasna sprawa. Mąka ze sklepu często nie wysypuje się z torebki,
> tylko wypada taka zbrylona. Zawilgocona, stoi na półkach często
> miesiącami to i jak to ma smakować..
>
> Ewidentnie ten świat idzie w złym kierunku. Komu przeszkadzały te młyny
> wodne..
Przede wszystkim Niemcom i (po nich) komunistom.
--
XL
|