Data: 2012-10-08 11:56:42
Temat: Re: Zacierki
Od: Zbyszek Zarzycki <z...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu poniedziałek, 8 października 2012 13:49:52 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> W dniu 2012-10-08 13:45, Zbyszek Zarzycki pisze:
>
> > W dniu poniedzia�ek, 8 pa�dziernika 2012 13:33:48 UTC+2 u�ytkownik medea
napisaďż˝:
>
> >> W dniu 2012-10-08 08:26, Zbyszek Zarzycki pisze:
>
> >>
>
> >>> Jak siďż˝ robi zacierki?
>
> >>> Tylko takie prawdziwe, zacierane a nie skubane.
>
> >>> Pami�tam babci� jak pociera�a ciasto r�k� i lecia�y ma�e, zgrabne
a mi ni cholery w ten spos�b si� nie udaje.
>
> >>
>
> >>
>
> >> Ja kiedy� u kole�anki podpatrzy�am i sama te� tak par� razy zrobi�am
-
>
> >>
>
> >> bardzo twarde ciasto sch�odzi� w lod�wce, a potem �ciera� na tarce na
>
> >>
>
> >> grubych oczkach wprost do zupy.
>
> > To sďż˝ zdzierki nie zacierki.
>
> > Zacierki babci by�y utoczone a nie utarte.
>
>
>
> Wydaje mi si�, �e to tylko kwestia techniki.
>
> Poeksperymentuj z g�sto�ci� ciasta.
Eksperymentuję circa 20 lat. Nie bangla.
Jak jest za twarde to się kluchy nie toczą, jak jest za miękkie to mam całe łapy
upaprane. Właściwą gęstość siągam (czasami) na dwa-trzy potarcia i koniec.
Chyba czegoś nie wiem.
Aczkolwiek składniki są dwa (woda i mąka).
Może mąka powinna być inna niż pszenna? Tylko żeby smak się nie zmienił.
--
ZZ@private
|