Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make? Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-25 14:06:23
Temat: Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:54ed9cf1$0$2190$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Ja robię na oko, zakwas ma mieć konsystencję śmietany
>>
>> Takiej lejącej się gęstej farby czy takiej kwaśnej śmietany,
>> bardziej sztywnej, w którą wbijesz łyżkę i stoi? :-)
>> Jak przechylisz gotowy zakwas do użycia to wyleje się ze słoika?
>
> Wyleje się. Ale nie ciurkiem jak mleko. Generalnie bez znaczenia, byle
> ruszył, potem i tak gęstosc chcleba kontrolujesz iloscia wody.

No niby tak, ale czasem ciężko się poznać czy ciasto do danego
wypieku musi być luźne, bardziej suche i wtedy warto wiedzieć
ile wody i ile mąki wagowo, aby odtworzyć nowy przepis wiernie.

>> I jeszcze jedno - mój zakwas żytni nie "klei się" natomiast ten pszenny
>> ciągnie się i ze słoika wychodzą takie gluty śluzowate :-) konsystencja
>> nieapetyczna bardzo :-))) Twój jest płynem bez żadnych glutów?
>
> Płyn to złe słowo. Konsystencję ma jednolitą, pszennego nie robiłam.

OK, tylko pszenny ma gluty - żytni wykapuje wielkimi "kroplami".

>> Czyli dodajesz ciepłą wodę wprost do zakwasu z lodówki i nie ma strachu
>> o nagłą zmianę temperatury przeciw czemu ktoś mnie ostrzegał...
>> OK, czyli nie ma czego się bać :-) Fajnie.
>
> Ciepła - w temperaturze pokojowej, ale przegotowana.
> Odkąd zaczęli w wodociągach szaleć z chlorem, zawsze tylko taka.

Na szczęście nie mam z tym problemu.
Zawsze lałem kranówę bez żadnych rewelacji.

>>>> Jakiej mąki używacie w swoich zakwasach? Razowej czy białej?
>>>
>>> Razowej żytniej.
>>> Czasem tylko żytniej.
>>
>> Dzięki. Czy Twój zakwas żytni też zmienia kolor?
>> Bo mój zaraz po zmieszaniu 100g mąki ze 150g wody ma kolor szary
>> (żytnia razowa) a po przefermentowaniu pojawia się w nim kolor
>> kremowo-beżowy, z odcieniem lekko różowym. Jak na dnie zostanie
>> przefermentowany i dodam warstwę nowej mąki/wody to zanim
>> zamieszam słoik to różnicę koloru widać wtedy najłatwiej.
>> Po zakończeniu fermentacji ma on dosyć ostry, kwaśny zapach.
>
> A wiesz, że nie wnikałam?Interesują mnie wyłącznie bąbelki:-)
> Zapach musi miec kwaśny, jak nazwa wskazuje.
> W smaku tez niczego sobie.

OK, dzięki.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.02 krys
25.02 krys
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6