Data: 2006-03-30 19:19:01
Temat: Re: Zakwas do chleba
Od: m...@o...pl (KaMil)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 27 Mar 2006 08:02:18 +0000 (UTC), "Atunia "
<a...@W...gazeta.pl> wrote:
>To ja sobie pozwolę Cię "pomęczyć" paroma pytaniami :)
Pochwale sie i ja ;-)
Pierwszy zakwas dostalem z piekarni (jest przeciez w kazdej
miejscowosci mozna poprosic). Warunek-trzeba go potrzymac przez kilka
dni (ok. 5-7) w domu w pokojowej temperaturze.
Mój przepis to: zakwas+maka zytnia+troche pszennej+pol kostki drozdzy,
sol, mleko, woda. Wyrabiam wieczorem i zostawiam na noc. Rano
zagniatam z maka zytnia, wykladam na blaszke i zostawiam do
wyrosniecia ok. 2-3 godz. Potem do nagrzanego piekarnika (mam gazowy).
Po ok. 1 godzinie jest gotowy. Od dwoch lat nie zdarzyla mi sie wpadka
typu cos nie wyszlo. Oczywiscie troche zagniecionego ciasta zostawiam
na kolejny zakwas (do zwyklego umytego sloika z zakretka. Pierwsze dwa
dni trzeba uwazac, aby nie 'wykipial'. Po 5-7 dniach jest gotowy.
Jesli dluzej to zakrecic i do lodowki).
KaMil
|