Data: 2006-09-06 06:48:39
Temat: Re: Zapasy dyni na "poza sezonem"
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:edlq91$c0r$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "umywalka_pentagonalna" <...@...pl> wrote in message
> news:edlopb$qig$1@news.task.gda.pl...
>> Bardzo wszystkim dziękuję. Wygląda na to że wykorzystam pomysł i z
>> przechowaniem całej dyni, i ze zrobieniem przecieru.
>>
>> pozdrawiam,
>> umywalka
>
> To daleko nie wszystko - pomarańczowe dynie mają więcej karotenu niż
> marchew i bardzo dobrze komponują się z jabłkami, śliwkami czy gruszkami w
> postaci marmolad - dodatek dyni jest dowolny, ale jeżeli chce się zachować
> smak innego owocu nie powinien być większy niż 20%. I zamiast kupowac
> dżemy z konserwantami, zwłaszcza dla dzieci, róbmy domowe marmolady
> zamykając je w słoikach - można po pasteryzacji przechowywać je nawet w
> domu z centralnym ogrzewaniem. Doskonałe są ciasta z taką marmoladą
> począwszy od herbatników sklejonych razem do placków, pierników czy
> mazurków.
Zapomniałem dodać, że z samej dyni też można usmażyć marmoladę.
|