Data: 2006-09-06 06:54:25
Temat: Re: Zapasy dyni na "poza sezonem"
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:edlqlg$a0n$1@opal.icpnet.pl...
>> Bardzo wszystkim dziękuję. Wygląda na to że wykorzystam pomysł i z
>> przechowaniem całej dyni, i ze zrobieniem przecieru.
>
> A jak robisz przecier dla dziecka? Ja niedawno robiłam i po kilku dniach o
> mało mi słoiki nie powybuchały :-(
> Nie chciałąm nic dodawać, bo to miało być dla Malutkiej...
>
> Pozdrawiamy
> Barbara i Maleńka
Słoiki i pokrywki nie były wygotowane, a dynie naklada się do gorących
słoików i natychmiast pasteryzuje.
Osobście radziłbym użyć metabisulfatu sodu do odkażania i dopiero po
wypłukaniu wodą z filtra RO wygotować i nalewać goracy przecier (trzymać w
kąpieli wodnej, aby nie wystygł) słiczki z miejsca wkladac do wody 60-80° i
pasteryzować 250 -350 przez 5-6 min, 0,5l przez 8-10 min.
|