Data: 2004-03-09 14:54:29
Temat: Re: Zapiekane kartoflaki
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
joanna ( j...@w...pl ) napisał:
> W naczynie żaroodporne wrzucić pokrojone ugotowane kartofle, dodać cebuli
> zesmażonej, jajek z dwa, przyprawy, zapiec posypując serem pod koniec
> zapiekania. A jak zestawić innego kartoflaka?
> joanna
"babka kartoflana":
-przekręcić przez maszynkę ziemniaki (ilość zależna od potrzeb -może być
1kg, albo 4kg)
-pokrojony boczek wędzony, kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni
-kilka łyżek mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
-jajka (1-3)
-sol, pieprz
Wymieszać wszystko i przełożyć do wysmarowanej smalcem/olejem prostokątnej
foremki i piec do zrumienienia.
Najlepsze jest odsmażane na patelni.
Iwona
|