Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Zawartość kofeiny w kawie
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <54a845a0$0$2160$65785112@news.neostrada.pl>
<m8avbh$dm0$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m8bgd5$k5$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m8dfvu$lk3$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m8h6ff$2o6$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m8il7i$j8s$1@node1.news.atman.pl> <m8pje0$3dh$1@node1.news.atman.pl>
<kf5zireiq75z$.1nyacm7f9tsb3.dlg@40tude.net>
Date: Sat, 10 Jan 2015 00:03:17 +0100
Message-ID: <h...@4...net>
Lines: 26
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.162.85
X-Trace: 1420844595 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2143 83.31.162.85:8964
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360220
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 9 Jan 2015 23:19:21 +0100, XL napisał(a):
> (...) A jesli już, to sobie można
> samemu przyprawić jedno i drugie jak się lubi.
No i tu naszym domowym i gościowym hitem do herbaty (oraz wody gazowanej,
coli i drinków!) od kilku lat jest kalamondyna. POLECAM! Jeden przekrojony
na pół owocek średniej wielkości wystarczy spokojnie na dwie porcje
herbaty/coli/drinka, bo jest bardzo aromatyczny i bardzo intensywny w
smaku.
Uprawiam 4 spore drzewka kalamondyny, które latem mi pięknie owocują na
tarasie i/lub pod folią, są wręcz obsypane owockami, aż się gałązki
uginają (na balkonie w bloku, od południa, też spokojnie dadzą radę, więc
jakby ktoś...), a na zimę dane do piwnicy (lub zimnego pokoju, na klatkę
schodową) zapewniają naprawdę na długi czas dostatek owocków. Owocki są
bardzo trwałe, nie gniją ani nie opadają, tylko grzecznie wiszą na
krzaczkach i fajnie, że nie wszystkie równoczesnie dojrzewają i nabierają
koloru, bo spokojnie każdy doczeka, aż przyjdzie jego kolej. Obcinaćpolecam
sekatorkiem, bo łatwo naderwać skórkę i wtedy taki uszkodzony owocek trzeba
szybko zużyć. No i na krzaczku pozostaje brzydka resztka, a pęd w
tymmiejscu moze zacząć od niej zasychać, bo w tymmiejscu nie wypuści nowych
pączków pędowych.
Wiosną owoców już oczywiście nie ma, a wystawione do światła drzewka
wkrótce znowu pokrywają się kwiatami, zapylanymi przez moje pszczółki oraz
przez innych "pszczołopodobnych" gości - z czego bardzo się cieszę już na
kolejną zimę :-)
|