Data: 2011-01-07 09:03:07
Temat: Re: Zdrowe obiady
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea pisze:
> W dniu 2011-01-06 12:01, Paulinka pisze:
>> - kotlety mielone, kotlety mielone w sosie pieczarkowym, pomidorowym,
>> koperkowym
>
> U nas tylko pulpetu wchodzą w grę. Maja nie lubi smażonych mielonych.
> Z rybami niestety jest problem.
>
>> - wątróbka duszona z cebulą
>
> Za wątróbką nie przepadamy, ale ona akurat do wybitnie zdrowych nie
> należy. ;)
Ma dużo witaminy A. Od czasu do czasu drobiowa wątróbka jest nawet zalecana.
>> - kurczak po chińsku
>
> A to co za ciekawostka? Podziel się przepisem.
Nic oszałamiającego ;) Gotowa mieszanka chińska Hortexu (kiełki bambusa,
grzybki mung, marchewka, seler, por cebula) do tego kawałki piersi z
kurczaka mocno doprawione przyprawą chińską 5 smaków i sosem sojowym,
lekko zaciągnięte mąką ziemniaczaną i podane z ryżem.
Moje dzieci mówią na to chińskie jedzonko ;)
>> - kurczak pieczony w całości
>
> My lubimy najbardziej udka.
U nas każdy coś innego, więc poszłam na kompromis i piekę w całości.
>> - gołąbki
>
> Zapomniałam o gołąbkach. Oczywiście uwielbiamy, ale tylko ze młodej
> kapusty.
U nas kapusta robi raczej za element scalający całość. Podobnie jak
faszerowana papryka, czy cukinia, jakoś nikt nie chce jeść tego co na
zewnątrz :)
>> - placki ziemniaczane
>
> Placki kiedyś robiłam, ale raz Maja mi po nich nieźle haftowała, więc
> już nie robię. Nie wiem, czemu, może za tłuste były?
Nie jest to najlżejsza potrawa to fakt.
> Tych zup to Ci zazdroszczę, bo ja lubię zupy, ale zazwyczaj jak
> poszaleję i jakąś ugotuję, to potem muszę ją sama zjadać.
Szkoda, bo to jedno z najszybszych w przygotowaniu dań i można dużo
warzyw przemycić.
>> Z dodatków do drugiego dania nie jedzą szpinaku i buraczków zasmażanych,
>> za to wcinają marchewkę z groszkiem na gęsto, fasolkę szparagową z bułką
>> tartą, kalafiora, surówkę z kiszonej kapusty, ogórki kiszone,
>> korniszony, surówkę z czarnej rzepy, sałatę ze śmietaną, mizerię, sałatę
>> z vinegretem, surówkę z pora z jabłkiem, surówkę z kapusty pekińskiej,
>> surówkę z marchewki z jabłkiem i chrzanem, pikle z ogórków, sałatkę
>> szwedzką, gotowaną włoską kapustę z bułką tartą, surówkę z rzodkiewki ze
>> śmietaną i dymką, gotowane brokuły, modrą kapustę i pewnie wiele innych
>> rzeczy, które robię sezonowo albo jak mi się trafi dobry produkt.
>
> U mnie też jest sałatka typu szwedzkiego własnej roboty, ale nie wiem,
> czy poza walorami smakowymi ma ona jakieś wartości odżywcze. Maja ją
> bardzo lubi. Stwierdzam, że muszę się porządnie wziąć za wdrażanie
> surówek, może coś się uda z tym zrobić.
Pewnie nie ma, ale rzadko się zdarza, żeby to była jedyna
surówka/sałatka na talerzu.
> No a wątek rozpoczęłam w poszukiwaniu inspiracji, więc może trochę
> dzięki Tobie urozmaicę to nasze menu. Dzięki. :)
Z myślą o tym się rozpisałam :)
--
Paulinka
|