Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żeberka
Date: Fri, 28 Mar 2003 01:06:46 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 24
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <2...@b...pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pj7.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1048813768 25928 213.76.105.7 (28 Mar 2003 01:09:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 28 Mar 2003 01:09:28 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150914
Ukryj nagłówki
On Thu, 27 Mar 2003 21:56:01 +0100, =?ISO-8859-2?Q?Micha=B3?= Byrecki
<l...@b...pl> wrote:
>Witam.
>Czytanie listy nie zawsze wp=B3ywa pozytywnie na gotowanie. Kiedy=B6, jak
>robi=B3em =BFeberka, to je robi=B3em, i ju=BF. A teraz, od jakiej=B6 godzin=
>y nosz=EA
>si=EA z zamiarem i nie wiem, jak je przyrz=B1dzi=E6. ;-) Tyle sposob=F3w...
>Eh...
>Mo=BFe ma kto=B6 jaki=B6 wypr=F3bowany i raczej niezbyt egzotyczny przepis?=
> Nie
>egzotyczny, bo w domciu mam same podstawowe rzeczy, tzn. troch=EA
>warzywek, przyprawy, itp.
Zeberka moze lekko obsmazyc, do ronla, lekko podlac woda, posolic,
popiepryc, ziarnko czy dwa ziela angielskiego i duzo cebuli w kostke.
Udusic na miekko, wstawic do lodowki na dzien lub trzy, odgrzac i
podawac. Przerwa parodniowa miedzy pierwszym duszeniem a podaniem jest
tu kluczowa - bezposrednio po uduszeniu mieso w srodku jest jeszcze
ciut mdle i wodniste, po jakims czasie smak sie wyrownuje i dopiero
wtedy to sa naprawde dobre zeberka!
--
Darek
|