Data: 2003-03-28 01:06:46
Temat: Re: Żeberka
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 27 Mar 2003 21:56:01 +0100, =?ISO-8859-2?Q?Micha=B3?= Byrecki
<l...@b...pl> wrote:
>Witam.
>Czytanie listy nie zawsze wp=B3ywa pozytywnie na gotowanie. Kiedy=B6, jak
>robi=B3em =BFeberka, to je robi=B3em, i ju=BF. A teraz, od jakiej=B6 godzin=
>y nosz=EA
>si=EA z zamiarem i nie wiem, jak je przyrz=B1dzi=E6. ;-) Tyle sposob=F3w...
>Eh...
>Mo=BFe ma kto=B6 jaki=B6 wypr=F3bowany i raczej niezbyt egzotyczny przepis?=
> Nie
>egzotyczny, bo w domciu mam same podstawowe rzeczy, tzn. troch=EA
>warzywek, przyprawy, itp.
Zeberka moze lekko obsmazyc, do ronla, lekko podlac woda, posolic,
popiepryc, ziarnko czy dwa ziela angielskiego i duzo cebuli w kostke.
Udusic na miekko, wstawic do lodowki na dzien lub trzy, odgrzac i
podawac. Przerwa parodniowa miedzy pierwszym duszeniem a podaniem jest
tu kluczowa - bezposrednio po uduszeniu mieso w srodku jest jeszcze
ciut mdle i wodniste, po jakims czasie smak sie wyrownuje i dopiero
wtedy to sa naprawde dobre zeberka!
--
Darek
|