Data: 2003-12-01 17:34:48
Temat: Re: Zelmer FENOMEN - ciasto drożdżowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga Macyszyn wrote:
> Moim zdaniem ciasta zagniata się (uciera) ręcznie. Tylko i wyłącznie
> ręcznie.
Dosyc ostre jest to Twoje stwierdzenie. Ja robie ciasta pare razy w
tygodniu, i od wielu, wielu lat uzywam mikserow i robie ciasta tylko za
pomoca mikserow, nigdy recznie. Mam wolnostojacy Kitchenaid, w ktorym
robie ciasta drozdzowe, babkowe i keksy, i mam mikser malakser
Kitchenaid, taki z ostrym krecacym nozem, w ktorym robie ciasta kruche.
Ten wolnostojacy Kitchenaid latwo wyrabia ciasta ciezkie, do 6 szklanek
maki.
To, ze ciasta musza byc robione recznie, to kompletna legenda.
Konsystencje ciasta drozdzowego, jego lepkosc, jest rownie latwo
sprawdzic dotykajac ciasta w misce miksera czy na stolnicy. Ciasto
kruche wychodzi lepsze z miksera, szczegolnie, jesli sie schlodzi noz,
tylko trzeba pamietac, zeby nie wlaczyc na dluzej niz 3-4 sekundy.
Magdalena Bassett
|