Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!howland
.erols.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielone szparagi
References: <85puvn$mdk$1@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 33
Date: Sat, 15 Jan 2000 09:08:23 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.244
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 947956364 207.71.222.244 (Sat, 15 Jan 2000 09:12:44 PST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Jan 2000 09:12:44 PST
X-Received-Date: Sat, 15 Jan 2000 09:12:44 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21238
Ukryj nagłówki
Przemyslaw Koziarski wrote:
>
> Po dokladnych badaniach okazalo sie, ze zielone szparagi to amerykanski :)))
> wynalazek polegajacy na maszynowym zbiorze szparaga. [...]a zbiera jak wyrosna
kilkanascie cm ponad
> ziemie, przez co zielenieja. Potem wystarczy wmowic ludziom, ze to jest
> lepsze i oryginalne i pewnie drozsze.....
> Przemyslaw Koziarski
W Stanach produkcja warzyw musi byc zmechanizowana, bo inaczej
kosztowalyby straszne pieniadze. W Stanach w produkcji rolnej pracuje
zaledwie 3% ludnosci, ktore zywi caly kraj. Wyobraz sobie zbieranie na
krajowa skale (375 milionow ludzi) szparagow recznie, bo biale bardziej
estetyczne i lepiej smakuja. Ha ha haa aaaaa ha ha ha.
Oczywiscie sa drogie sklepy, w ktorych dostaniesz swieze biale
organiczne szparagi (bo w puszkach zawsze i wszedzie mozna dostac, nie
wiem dlaczego, pewnie z eksportu z krajow, gdzie robocizna jest tania),
ale te kosztuja dwa razy tyle, co zielone, tzn. okolo $7 za pol kilo,
gdy tymczasem zielone, dla plebsu, szparagi kosztuja "zaledwie" $3-4 za
pol kilo (my jeszcze ciagle wazymy w funtach i uncjach. Bawi mnie to, ze
czasem, gdy jestem w Polsce, przeliczam wagi w owrotna strone, bo
latwiej "czuje" pol funta w reku niz cwierc kilo :))).
A wiec, jak widzisz, nikt nic nikomu nie wmawia, jest to tylko kwestia
kosztow robocizny. Dla mnie biale szparagi maja kompletnie inny smak,
niz zielone, sa duzo delikatniejsze, i zupa z nich jest dziesiec razy
lepsza, niz z zielonych, ale musze przyznac, ze w Stanach kupuje tylko
zielone, a w Polsce sie rzucam na biale.
Magdalena
|