Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.ipa
rtners.pl!not-for-mail
From: gosmo <t...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zimowy gulasz dyniowo-cukiniowy
Date: Fri, 02 Nov 2012 08:30:44 +0100
Organization: GTS Energis
Lines: 70
Message-ID: <o...@s...intranet.azymut.pl>
References: <k6h2m3$n6u$1@usenet.news.interia.pl> <k6jutd$j6u$1@node1.news.atman.pl>
<k6k1gu$cct$1@news.mm.pl> <k6k5vn$hdn$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@s...intranet.azymut.pl>
<k6mdak$u1i$1@usenet.news.interia.pl>
<ywdugyxo19zj.hubwm5q71h9x$.dlg@40tude.net>
<k6mp2h$h4j$1@usenet.news.interia.pl>
<1jmf9pedsmhkv$.c4tiebqxoxed.dlg@40tude.net> <k6pdpm$m5e$1@news.mm.pl>
<5090d65c$0$1218$65785112@news.neostrada.pl> <k6qvbp$dfa$1@news.mm.pl>
<k6rko7$497$1@usenet.news.interia.pl> <k6s1gj$pg2$1@news.mm.pl>
<1csfltdvrygbr$.1llvmtivs9pvm$.dlg@40tude.net>
<k6uch0$t5n$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.0.167.4
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: news2.ipartners.pl 1351841444 24563 194.0.167.4 (2 Nov 2012 07:30:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Nov 2012 07:30:44 GMT
User-Agent: Opera Mail/12.02 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349407
Ukryj nagłówki
W dniu 01.11.2012 o 18:46 Stefan <s...@o...pl> pisze:
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1csfltdvrygbr$.1llvmtivs9pvm$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 31 Oct 2012 21:26:59 +0100, u...@d...invalid napisał(a):
>>
>>
>> Aicha chciała tylko pokazać, ze tylko co zagramaniczne, to godne
>> smakowania
>> dla Polaka 3333-)
> ja osobiście wolę szynkę wędzoną w zimnym dymie, obszytą w płótno i
> dojrzewającą minimum 3 miesiące na tradycyjnym strychu.
> Można ją kroić na cieniusieńkie plastry i smakować z domowej roboty
> musztardą. A jakby tak się trafił dobry domowy chleb ....
> pozdr
> Stefan po powrocie z cmentarza degustujący tradycyjny miodzik turecki...
W zupełności rozumiem, ale tutaj produkt jest rarytasem dzięki sposobowi
przyrządzenia a nie rodzajowi mięsa. Nawet z piersi kurczaka da się zrobić
ekstra wyrób końcowy. Ale... problem pozostaje, bo niedzielnym i
odświętnym posiłkiem w bardzo wielu przypadkach pozostaje i stał się
tradycją rosół (z samego kurczaka, niewielu używa innego mięsa drobiowego
lub po prostu dodaje wołowiny) z makaronem i schabowy (lub pierś kurczaka)
w panierce z ziemniakami. Ba, z tym kurczakiem to nawet jest odświętność.
Żona w ramach zajęć zintegrowanych w szkole podstawowej, gdzie tematem
było zdrowe odżywianie poprosiła dzieci o przyniesienie przepisów na ich
ulubione obiady. Okazało się, że prawie połowa dzieci posiadających
przepisy na zupy miała przepis na zupę na kostce rosołowej a bez mięsa.
Rodzice widać opakowań nie czytają i nie widzą, że np. rosół wołowy to
1%-0,5% mięsa wołowego w kostce a reszta to głównie tłuszcz utwardzany +
glutaminian sodu.
Wracając do szynki, już w niedzielę kończę wędzenie swojej i kiełbasy
wieprzowo-WOŁOWEJ.
|