Data: 2017-11-13 01:44:27
Temat: Re: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2017-11-12, Sebastian Biały <h...@p...onet.pl> wrote:
> Wśród przepysznych specjałów jest żółty makaron. Nie jest on do zupy,
> tylko do jedzenia z mięsem. Jest znakomicie przyprawiony - nie ostro,
> ale wyraziście. Przypuszczam że żółta barwa to z kurkumy...
>
> Najbliższy szmak tego typu który potrafie zidentyfikować to przyprawa w
> Lidlowskim "Bami Goreng", czyli takim daniu na patelnie (podobno
> indonezyjskim), ale zaskakująco smacznym jak na standardy dyskontu. Ale
> ja nie o tym.
>
> Jak nazywa się taki makaron? Wydaje mi się że jest normalny z przenicy +
> przyprawa. Jest na tyle dobry że może warto by go przygotować w domu.
> Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie szukać
> przepisu? Nawet jak znajdę inny to eksperymentować można. Nie mam punktu
> zaczepienia, internet marudzi głównie w temacie makaronów ryżowych.
Z opisu wygląda mi, że może to byc Mee Goreng, czyli smażony, pikantny
makaron. Zasadniczo Malajskie danie.
Jeśli tak, to jest to najzwykleszy w świecie makaron a kolor zawdzięcza
głównie curry i sosowi sojowemu.
Wrzuć sobie Mee Goreng w google.
https://www.kcet.org/food/recipe-mee-goreng-malaysia
n-stir-fried-noodles
--
Marcin
|