Data: 2000-03-02 12:07:21
Temat: Re: Zrazy zawijane
Od: bartek <b...@o...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie dodaje majeranku, do srodka ogorek tylko kiszony i chleb tylko razowy.
W czasie pieczenia dodaje kromke razowca dla zageszczenia sosu i odrobine
plynu z ogorkow.
Magdalena Bassett wrote:
> Zrobilam zrazy zawijane dla znajomego Amerykanina, ktory ma w sobie 1/8
> polskiej krwi (bardzo go to zachwyca), i bardzo mu smakowaly. Robiac te
> zrazy, zastanawialam sie, czy sa regionalizmy tej potrawy w Polsce, czy
> wszyscy robia tak samo.
> Ja robie tak:
> Dobry kawalek wolowiny, najlepiej poledwice, pokroic w cienkie plastry i
> rozbic. Obficie posypac majerankiem, pieprzem i sola po obu stronach,
> ulozyc na srodku pasek boczku, ogorka kiszonego ( ja dalam korniszony) i
> pasek czerstwego chleba. Zawinac, zabezpieczyc nitka, czy wykalaczka,
> oproszyc maka, obsmazyc naokolo, przelozyc do brytfanki, zalac woda,
> dodac grzyby, dusic az miekkie, podlewac jak wyparuje, zrobic sos.
> A u was jak sie je robi?
> Magdalena
|