From: "jedrus" <b...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8r9hf3$sgl$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Zupa cebulowa
Date: Mon, 2 Oct 2000 10:57:48 +0200
Lines: 29
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: sortie.univ.waw.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: sortie.univ.waw.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 2 Oct 2000 10:57:31 +0200, sortie.univ.waw.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!sortie.univ.waw.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34751
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aga" <a...@h...com> napisał w wiadomości
news:8r9hf3$sgl$1@news.tpi.pl...
> Pilnie, bardzo pilnie potrzebuje przepis na powyzsza.
UWAGA ogonki - tekst skanowany;-)
Zupa Cebulowa
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
25 dkg włoszczyzny, 40 dkg cebuli, 1 1/2 I wody,
2 kostki przyprawy do zup, 2 dkg tłuszczu, 1/8 l śmietany,
3 dkg mąki, cukier, sół, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz,
ugotować. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, ugotować w niedużej
ilości osolonej wody pod przykryciem. Gdy jest miękka, przetrzeć
przez sito włosiane, połączyć z przecedzonym wywarem, dodać
pokruszone kostki przyprawy do zup, podprawić mąką rozmieszaną
z 1/8 l zimnej wody, zagotować. Połączyć ze śmietaną, przyprawić do
smaku cukrem, solą, zieleniną (można dodać surowe żółtko). Podawać
z grzankami z bułki lub chleba, z grzankami ostrymi, z paluszkami
kruchymi. Zupę tę można przyrządzić na wywarze z kości.
smacznego
jedrus
|