Data: 2000-10-02 08:57:48
Temat: Re: Zupa cebulowa
Od: "jedrus" <b...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aga" <a...@h...com> napisał w wiadomości
news:8r9hf3$sgl$1@news.tpi.pl...
> Pilnie, bardzo pilnie potrzebuje przepis na powyzsza.
UWAGA ogonki - tekst skanowany;-)
Zupa Cebulowa
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
25 dkg włoszczyzny, 40 dkg cebuli, 1 1/2 I wody,
2 kostki przyprawy do zup, 2 dkg tłuszczu, 1/8 l śmietany,
3 dkg mąki, cukier, sół, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.
Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz,
ugotować. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, ugotować w niedużej
ilości osolonej wody pod przykryciem. Gdy jest miękka, przetrzeć
przez sito włosiane, połączyć z przecedzonym wywarem, dodać
pokruszone kostki przyprawy do zup, podprawić mąką rozmieszaną
z 1/8 l zimnej wody, zagotować. Połączyć ze śmietaną, przyprawić do
smaku cukrem, solą, zieleniną (można dodać surowe żółtko). Podawać
z grzankami z bułki lub chleba, z grzankami ostrymi, z paluszkami
kruchymi. Zupę tę można przyrządzić na wywarze z kości.
smacznego
jedrus
|