From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa grochowa
Date: Fri, 08 Feb 2002 12:49:53 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <b...@4...com>
References: <5...@n...onet.pl> <a40a0o$27u$1@h1.uw.edu.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 32
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!news-hog.berkeley.edu!ucberkeley!nntp-relay.ihug.
net!ihug.co.nz!hub1.nntpserver.com!news-out.spamkiller.net!propagator-la!news-i
n-la.newsfeeds.com!news-in.superfeed.net!corp-goliath.newsgroups.com!not-for-ma
il
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95288
Ukryj nagłówki
>Jak sie robi taka zupe??? moze ktos ma przepis..
>Podejrzewam, ze groch namoczyc ugotowac, przetrzec (czy z warzywami?) czy
>ziemniaki tez sie dodaje?
>bardzo prosze o pomoc
>
>
>pozdrawiam
>---------------------
janie przecieram, groch mi sie sam rozlatuje.
Ja robie na jakims wedzonym czyms - np golonce, ktorej potem
miesne kawalki stanowia wkladke, ale niemusza, moze sluzyc jako
wywar. gotuje groch namoczony, dodaje kartofla duzego w kostke,
listek, ziele, majeranek. wylaczam, jak czuje, ze groch sie
rozwala i cholernik zaczyna przywierac jedna wielka mazia
utwardzona do dna garnka. zamieszam, zostawie, wroce do tego po
godzince, zeby sprawdzic na jakim etapie jest rozwalanie sie
jarzyn. jak groche jeszcz nie calkiem maziowaty, to powolutku
gotuje troche. ale w ogole chyba kazda (albo prawie kazda zupa
jest najlepsza odstana, a jeszcze lepiej na dugi dzien, wiec,
dobrze jej dac postac...dosypac dobrze przetartego majeranku
-miedzy palcami go mietosic).
I zaleznie od wymagan - z wkladka czy bez, wykonac wkladke i
jesc. Jestem w kraju pozbawionym kielbasy-kielbasy, wiec grochowe
robie tylkona wedzone roznej
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|