Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa grochowa renska (P)
Date: 8 Feb 2002 11:05:11 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 35
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <a4070f$p22$05$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1013162711 17485 192.168.240.245 (8 Feb 2002 10:05:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Feb 2002 10:05:11 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 192.168.1.4, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/8.0 (X12; U;UNIX SunOS 8.1;i786)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95258
Ukryj nagłówki
> /.../
> > Gdyby ktos mial inne doswiadczenia w gotowaniu grochowki lub jakis inny
> przepis
> > chetnie skorzystam i poeksperymentuje.
> Renska zupa grochowa (na cztery osoby)
Witam! Dzieki za przepis.Sprobuje "cos takiego "ugotowac.Tylko jedno mi sie nie
podoba.Majeranek wsypuje sie zazwyczaj pod koniec gotowania a Ty podajesz za na
poczatku?!
Stanislaw z Gdanska
> 350 g suszonego grochu, kosci lub kilka skorek swinskich z boczku, peczek
> wloszczyzny, sol, czarny pieprz, 1 lyzka majeranku, 4 wedzone kielbasy, 2
> kromki chleba tostowaego, 2 lyzki masla.
>
> Groch namoczyc przez noc w dwuch litrach wody. Nastepnego dnia zagotowac w
> tej samej wodzie. Wlozyc kosci lub skorki, doac soli pieprzu i majeranku.
> Gotowac godzine pod przykryciem na srednim ogniu. Wloszczyzne umyc, obrac i
> dodac do zupy i gotowac dlasze 45 min. Nastepnie wyjac kosci, zupe zmiksowac
> i wlozyc kielbase. Nie gotowac, lecz zostawic w cieplym miejscu. W tym
> czasie pokroic kroki chleba w kostke i zrumienic na masle. Wyjac kielbase i
> pokroic w plastry. Do zupy wlanej w talerze, wlozyc kilka plastrow kielbasy
> i posypac kostkami chleba.
>
> Nie wiem, czy zupa w formie ciapy przypadnie Ci do gustu ale wszelkie inne
> przepisy zza Odry nie roznia sie specjalnie od tych nad Wisla.
>
> Irek
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|