Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 05 Oct 2014 19:50:13 +0200
From: Trybun <I...@j...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.6.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z cukinii
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<542d1b0b$0$18077$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@g...com>
In-Reply-To: <d...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 141005-0, 2014-10-05), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 25
Message-ID: <543184d5$0$18078$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 31.61.138.212
X-Trace: 1412531413 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18078 31.61.138.212:16286
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357141
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-10-02 15:34, czeremcha pisze:
> W dniu czwartek, 2 października 2014 11:29:57 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
>
>> miksowanie zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się być złym
pomysłem.
> Nie zgodzę się.
>
> Też kiedyś byłam przeciw miksowaniu zup - dopóki nie pomieszkałam za granicą - tam
gdzie zupy się miksuje, żeby je zagęścić, ale za to nie dodaje się do nich makaronów,
ryżu, zacierek, zasmażki i innych tego typu produktów.
>
> Im z kolei nie odpowiadają zupy w postaci rzadkiego płynu z kawałkami warzyw
opadłych na dno talerza.
>
> I reklamą dla zupy w lokalu jest to, że jej gęstość wynika tylko z dużej ilości
warzyw, a nie z zagęszczaczy jak wyżej /czy nadmiaru ziemniaków/.
>
> Poza tym - miksowanie ma różne oblicza :-) Można krótko przemiksować, żeby tylko
część warzyw się rozpadła zagęszczając zupę, można wręcz potraktować warzywa w zupie
tłuczkiem do ziemniaków. Jest wtedy co gryźć - i zupa nie jest "kremem".
>
> Ania
>
No i ja inaczej nie robię np. grzybowej - część suszonych grzybów mielę
a część pokrojona na paski idzie do gara w całości. Te mielone
zagęszczają że mąki do przyklepania potrzeba tylko odrobinkę, ale i jest
w niej na czym ząb zawiesić. To tak jak rodzynek w cieście.
I daj spokój z tymi kuchennymi wzorcami z zagranicy. Nie ma kuchni
lepszej od tej staropolskiej, która jeszcze do niedawna królowała w
Polsce, a którą jak widać ktoś usilnie usiłuje zdystansować tymi
zapożyczanymi wzorcami.
|