Data: 2014-10-05 20:21:19
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: ikselk%g...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu niedziela, 5 października 2014 20:15:23 UTC+2 użytkownik bbjk napisał:
> W dniu 2014-10-05 19:49, Trybun pisze:
>
>
>
> > Na pewno nie ma tu znaczenia nowo-moda kuchenna propagowana w mediach w
>
> > typie niedogotowywanie makaronu, kaszy czy ryżu, czy w końcu robienie z
>
> > zupy - papki ?
>
>
>
> W mediach typu książki kucharskie Ćwierczakiewiczowej, czy Monatowej
>
> sprzed 100 lat z okałdem, które to każą większość zup "przefasować przez
>
> sito"?
>
Obie Autorki promowały kuchnię dla tzw ekonomicznych mas - taż więc ekonomiczną.
Przefasowywanie miało na celu zużytkowanie wszelkich substancji, ktore dały się
rozdrobnić w zupie,zwiększając jej pożywność. Kuchnia szlachecka polegała na
wykwintnych zupach, bazujących na esencjonalności wywarów, a nie papkach.
|