Data: 2014-10-08 18:08:12
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-08 17:48, Trybun pisze:
>
> Na pewno po tym "przefasowaniu" pozostają w zupie kawałki warzyw i inne
> składniki.
Nie, nie pozostają kawałki.
> Po zmiksowaniu robi sie gładka papka, przybierająca jednolitą
> barwę głównego składnika.
> I tak na marginesie - o jakiej większości zup mówimy?
Dać kilka przykładów?
Proszę: zupa wątrobiana, zupa szparagowa, zupa kalafiorowa, z kalarepy,
z kapusty brukselki, grochowa, z groszku zielonego, z białej fasoli,
zupa pieczarkowa, zupa cebulowa, zupa rumfordzka, zupa pomidorowa, zupa
rakowa, zupa z móżdżku, zupa Solferino, zupa chlebowa, zupa rybna
puree... to przykłady z "Uniwersalnej książki kucharskiej" Marii
Ochorowicz-Monatowej z 1926 r. Z Ćwierczakiewiczowej już nie chciało mi
się wklepywać.
--
Bjk
|