Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 05 Oct 2014 21:53:43 +0200
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z cukinii
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<542d1b0b$0$18077$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@g...com>
<543184d5$0$18078$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <543184d5$0$18078$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 45
Message-ID: <5431a1c6$0$3177$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1412538822 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 3177 87.207.124.79:58041
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357146
Ukryj nagłówki
Dnia 2014-10-05 19:50, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-02 15:34, czeremcha pisze:
>> W dniu czwartek, 2 października 2014 11:29:57 UTC+2 użytkownik Trybun
>> napisał:
>>
>>> miksowanie zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się
>>> być złym pomysłem.
>> Nie zgodzę się.
>>
>> Też kiedyś byłam przeciw miksowaniu zup - dopóki nie pomieszkałam za
>> granicą - tam gdzie zupy się miksuje, żeby je zagęścić, ale za to nie
>> dodaje się do nich makaronów, ryżu, zacierek, zasmażki i innych tego
>> typu produktów.
>>
>> Im z kolei nie odpowiadają zupy w postaci rzadkiego płynu z kawałkami
>> warzyw opadłych na dno talerza.
>>
>> I reklamą dla zupy w lokalu jest to, że jej gęstość wynika tylko z
>> dużej ilości warzyw, a nie z zagęszczaczy jak wyżej /czy nadmiaru
>> ziemniaków/.
>>
>> Poza tym - miksowanie ma różne oblicza :-) Można krótko przemiksować,
>> żeby tylko część warzyw się rozpadła zagęszczając zupę, można wręcz
>> potraktować warzywa w zupie tłuczkiem do ziemniaków. Jest wtedy co
>> gryźć - i zupa nie jest "kremem".
>>
>> Ania
>>
>
> No i ja inaczej nie robię np. grzybowej - część suszonych grzybów mielę
> a część pokrojona na paski idzie do gara w całości. Te mielone
> zagęszczają że mąki do przyklepania potrzeba tylko odrobinkę, ale i jest
> w niej na czym ząb zawiesić. To tak jak rodzynek w cieście.
> I daj spokój z tymi kuchennymi wzorcami z zagranicy. Nie ma kuchni
> lepszej od tej staropolskiej, która jeszcze do niedawna królowała w
> Polsce, a którą jak widać ktoś usilnie usiłuje zdystansować tymi
> zapożyczanymi wzorcami.
"Do niedawna" czyli do kiedy?
Mógłbyś doprecyzować: bliżej Dębskiego czy Monatowej?
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|