Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa z cukinii Re: Zupa z cukinii

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zupa z cukinii

« poprzedni post następny post »
Data: 2014-10-16 11:17:01
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2014-10-11 00:56, Fragi pisze:
> Dnia Fri, 10 Oct 2014 12:31:00 +0200, Trybun napisał(a):
>
>> W dniu 2014-10-08 19:14, FEniks pisze:
>>> W dniu 2014-10-08 17:47, Trybun pisze:
>>>> I tu wydaje się być pies pogrzebany - nie robimy (niektórzy z nas)
>>>> tak jak smakuje a zupełnie bezmyślny sposób próbujemy naśladować w
>>>> upodobaniach społeczeństwa które w tym temacie powinny od nas się
>>>> uczyć. Dlaczego Anglik potrafi sprzedać światu m.in. faceta robiącego
>>>> głupkowate miny, a my nawet swojej najlepszej w świecie kuchni...
>>> Może dlatego, że za bardzo chcielibyśmy śrubować jej, tej kuchni,
>>> zasady? Przyjmuje się między innymi to, co łatwe do zaimplementowania
>>> na inny grunt. Sztywność nie robi dobrej reklamy.
>> Nasze chęci nie mają tu nic do rzeczy, w takiej Anglii czy w USA nikt
>> nie będzie promował, i nie promuje polskiego schabowego tak jak u nas
>> się promuje ich frytki z bułką z dodatkiem sosu pomidorowego. Dlaczego
>> tak się dzieje, dlaczego z takim entuzjazmem tzw celebryci w mediach
>> promują wszystko to co obce, a w USA czy Anglii nikt nie promuje
>> naszych, trudno odgadnąć,.. A może nie trudno, skoro baty Dzieci
>> Wrzesińskich rozumiemy, to dlaczego mamy nie rozumieć tego ordynarnego,
>> nachalnego medialnego wywyższania wartości z zagranicy a umniejszanie
>> tego co krajowe. Nawet z języka nas okradają.
>>
>>>> Zapytałem o sens tego miksowania i jak sama widzisz - nikt nie
>>>> potrafił tego uzasadnić. Ikselka uzasadniła, ale to już nie była zupa
>>>> z cukinii oparta na takich składnikach jak ta tytułowa.
>>> Skoro nie widzisz tych uzasadnień, to trudno. Mam nadzieję, że
>>> przynajmniej inni widzą więcej.
>>> A może po prostu tylko prowokujesz?
>>>
>> Nie widzę, tylko i tylko z tego powodu o to zapytałem.. Jednak coś jak
>> widać stoi na przeszkodzie aby uzyskał sensowną odpowiedź.
>>
> Bardzo lubię zupy. Różne, różniste. Zupy-kremy, zupy z kawałkami
> warzyw, zupy gęste, rzadsze itp. Dobre zupy-kremy mają jednak
> pewną cechę charakterystyczną, którą trudno odnaleźć w przypadku
> innych zup, np. tych składających sie z warzyw pokrojonych w kostkę,
> słupki czy inne wiórki (nazwijmy je "normalnymi" na potrzeby tej
> rozmowy). Otóż w zupie-kremie smaki poszczególnych, starannie
> dobranych warzyw, przypraw, ziół, dodatków mają możliwość przenikania
> się, łączenia w sposób całkowicie odmienny niż dzieje się to w przypadku
> zup "normalnych". W zupach "klasycznych" smaki warzyw i przypraw
> również się przenikają, ale to nie to samo... Tam warzywa pływają sobie
> osobno, tworząc konkretny smak dopiero w jamie ustnej konsumenta ;)
> Zupy-kremy to zupełnie inny wymiar. Pozwalają osiągnąć efekt, którego w
> inny sposób osiągnąć się nie da :) Efekt jenolitej, spójnej pod każdym
> względem całości. Oczywiście mówię tu o dobrych zupach :) I oczywiście
> mówię tylko za siebie. Nikogo nie namawiam do polubienia kremowych zup.
> Ani bakłażanów ;) Myślę jednak, że bycie otwartym na pewne nowe doznania
> kulinarne (mieszczące się w granicach naszej tolerancji ;)) nie jest czymś
> złym, więc może czasami warto spróbować np. kremowej zupy z dyni :)
>
> PS I może być ze śmietanowym kleksem, choć tę zdecydowanie preferuję z
> mleczkiem kokosowym, ale o gustach... itd ;)
>

Wiem, nie musisz mnie aż tak uświadamiać, co prawda nie często ale
zdarzało/a mi się próbować takie zupy kremy, i raczej nigdy nie zapomnę
znakomitego smaku zupy/kremu serowej. Której na dodatek chyba nie da się
przyrządzić pod inną postacią niż zupa-krem.

A tak ogólnie to zadałem pani Ewie pytanie tylko z tego powodu, bo sadzę
że z tą modą na miksowanie zup to chyba Polacy zaczynają grubo przesadzać.

I słusznie piszesz że warto być otwartym na nowe pomysły, jednak jeżeli
już tak lubimy uczestniczyć w "owczym pędzie" bo ktoś w mediach nas
nakręca, to przydałaby się choć mała refleksja, czy to aby jest to czego
nam potrzeba naprawdę?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.10 Trybun
16.10 Trybun
16.10 Trybun
16.10 bbjk
16.10 czeremcha
16.10 FEniks
16.10 FEniks
16.10 FEniks
16.10 Jarosław Sokołowski
16.10 FEniks
16.10 Qrczak
16.10 Qrczak
16.10 Jarosław Sokołowski
16.10 Qrczak
16.10 XL
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem