Data: 2006-10-30 09:00:36
Temat: Re: Zupa z dynii
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"GochaBielsko" <g...@w...pl> wrote in message
news:ei4cj7$nvb$1@atlantis.news.tpi.pl...
Prosta, szybka i smaczna zupa z dyni.
Gotujesz na pęczku włoszczyzny rosół lub wywar, jeżeli chcesz bez mięsa...
Dynię kroisz na segmenty, obierasz je ze skóry, środek po wyjęciu całkowicie
odrzucasz - zbyt włóknisty. Te segmenty tniesz poprzecznie na cienkie
plasterki - im cieńsze, tym szybciej się rozgotuje. Wrzucasz do rosołu, po
rozgotowaniu miksujesz, dodajesz szczyptę wiórków z gałki muszkatołowej
(mielona słabiej pachnie), pieprz i dosalasz sobie na talerzu, zielen
pietruszki.
Mięso z rosołu możesz wykorzystać następująco - kroisz na plastry i wkładasz
do sosu chrzanowego lub musztardowego - podajesz z ziemniakami, ogórkiem
kiszonym i buraczkami zasmażanymi.
|