Data: 2015-02-17 22:17:47
Temat: Re: Zupki z torebki.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 17 Feb 2015 13:10:19 -0800 (PST), k...@g...com
napisał(a):
> W dniu wtorek, 17 lutego 2015 22:07:04 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>> Dnia Tue, 17 Feb 2015 12:49:28 -0800 (PST), k...@g...com
>> napisał(a):
>>
>>> W dniu wtorek, 17 lutego 2015 21:41:33 UTC+1 użytkownik XL napisał:
>>>> Dnia Tue, 17 Feb 2015 21:02:58 +0100, Przesmiewca napisał(a):
>>>>
>>>>> k...@g...com napisał(a):
>>>>>
>>>>>>Wyglądała na zwykłą. Jakiś profesor od jedzenia omówił skład zupy z torebki. I
nic tam nie znalazł takiego co może zaszkodzić
>>>>>
>>>>> Zamiast pierdolic farmazony po grupach, idz do sklepu, wez do reki pare zupek i
poczytaj sklady. To
>>>>> nawet producenci nie ukrywaja, co dodaja, no ale to przeciez mowi "jakis"
profesor, co tam wiedzą
>>>>> producenci. Ale pewnie jak jedna zupka nie miala chemi, to innych producentow
przeciez tez nie moze
>>>>> miec.
>>>>>
>>>>> A tak powazniej pare lat temu na sieci byl filmik pokazujacy czas trawienia
makaronu z zupy
>>>>> tradycyjnej i tej z torebki - oba pokarmy powedrowaly do zoladka z
miniaturowymi kamerami.
>>>>> Na yt pewnie gdzies lezy ten material, to sobie mozna zobaczyc wartosc tego
produktu.
>>>>>
>>>>>> Czytam a to E to antyzbrylacz taki sam jak w zwykłej mące.
>>>>>
>>>>> Do maki sa jeszcze dodawane srodki przeciwplesniowe, nie tylko antyzbrylacze.
>>>>> A dodatkow do skladnikow uzytych do zrobienia produktu producent
>>>>> w mysl prawa junii nie musi wymieniac.
>>>>
>>>> 100/100
>>>
>>> To twoje i przygłupcy IQ
>>
>> Idź ty już do tych swoich torebkowych zupek, boś już tak durny, że
>> potwierdzasz sobą spożycie glutasoli, a jest szansa, że wkrótce glutaminian
>> spowoduje, iż nie naciśniesz nawet celnie klawisza.
>> Juz wiadomo, od czego ten polski naród tak na potęgę głupieje:
>>
>> "Glutamina (kwas glutaminowy) jest naturalnie występującym aminokwasem
>> znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego
>> naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. W 1908 r.
>> japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy ? wodorostu ?
>> kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale
>> podkreśla intensywność innych.
>> E 621 = glutaminian sodu
>>
>> Glutaminian sodu dziś syntetyzowany jest chemicznie ? szybko rozpowszechnił
>> się jako przyprawa znana ?istotą smaku?. Obecnie stosuje się go w coraz
>> większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.
>> Dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu.
>>
>> W ciągu roku produkuje się 400 tysięcy ton glutaminianu sodu, a znajdziemy
>> go w: kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach,
>> mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej,
>> zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w
>> produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.
>>
>> Glutaminian sodu nie jest obojętny dla układu nerwowego.
>>
>> Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z
>> najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów
>> w centralnym systemie nerwowym. Jednak jego stężenie jest bardzo małe
>> (poniżej 8-12 ?M). Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost
>> stężenia neuroprzekaźnika ? wówczas neurony zostają nadmiernie pobudzone. W
>> zależności od tego, jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej
>> może doprowadzić do jej śmierci."
>>
>> http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/
>
> Nie musisz udowadniać po raz kolejny że jesteś idiotka.
Mam pięć torebek zupki w proszku na zbyciu - wysyłam ci pocztą, i tak już
bardziej ci nie zaszkodzą :->
|