Data: 2001-06-24 13:20:49
Temat: Re: alkohol anyzowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:9h4go9$ojp$...@n...tpi.pl...
> Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek - likier z owocow
> tarniny na bazie alkoholu anyzowego. Konkretnie chodzi o -
prawdopodobnie -
> spirytus lub wodke anyzkowa, wytrawna. Czy ktos z Was spotkal sie z
czyms
> takim? Czy jest jakas specjalna procedura? A moze umiecie zrobic jakas
> anyzkowa nalewke? Dysponuje anyzem i koniecznie chcialabym zrobic
wspomniany
> patxaran. A zeby nalewka doszla przed sezonem zbioru tarniny, musze
zaczac
> juz teraz, jak mniemam.
Gotowe "Anis" to fr. Pernod i Ricard.
Robione z anyżu gwiaździstego (badianu) [fructus] anisi stellati
pochodzenia chińskiego+ kolerndra i koper.
Podobnym wyrobem jest pastis w którym oprócz anyżku jest lukrecja.
pozdr. Jerzy
|