Data: 2006-04-09 10:58:42
Temat: Re: awokado
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Dnia 07-04-2006 o 16:11:17 Anet napisała:
>
> A skondensowane mleko to wynalazek? Ja uwa?am, ?e napój straci na
> warto?ci.
Też moim zdaniem straci. Rozcieńczone mleko skondensowane nie smakuje
tak jak zwykłe.
Żeby przekonać wszystkich - robiłem kiedyś mleko skondensowane ze zwykłego
według konkretnego przepisu (nie pamiętam skąd) - poprzez długotrwałe
odparowywanie wody z mleka zwykłego w temp. ok 70 st. C. Smakowało
dokładnie
jak fabryczne, choć nie chciało mi się czekać aż do takiego stężenia.
Więc jeśli takie mleko mogę przygotować w domu, to nie jest to żaden
nienaturalny wynalazek. Wiem, można się czepiać - kostkę rosołową
też można zrobić w domu :-)
Uprzedzam - ten napój jest baaardzo słodki, ale przyjemnie słodki
i chce się więcej ;-) Kluczem jest też to, że naprawdę musi być
mocno schłodzony i ma zawierać igiełki lodu.
--
Zdrówka - Wojtek H.
|