Data: 2000-12-07 09:06:08
Temat: Re: barszcz
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
asia wrote:
> ktos obiecal podac jak ukisic sobie barszcz na Swieta? I co? Czas leci, a tu
> ani slowka. Nie zdazy sie ukisic!
> Bardzo prosze o przepis
>
> Asia :))
Czesc Asiu.
zacytuje przepis podawany 30/10.
pozdrawiam
agi
"Deren" <f...@i...pl> napisal:
czesc
nalezy wziac piekne buraki - obrac ze skorki, pokroic w cienkie plastry
ninijesze plastry wlozyc do duzego sloja, przekladajac zgniecionymi zabkami
czosnku - razem z lupinami - daja bowiem lepszy aromat
potem buraki zalac przegotowana, letnią wodą
a na wierzchu położyć pół kromki prawdziwego chleba razowego [musi to byc
chleb upieczony na prawdziwym zakwasie - poznaje sie to po pięknym, kwaśnym
zapachu rzeczonego]
odkryty słój powinien stać w temperaturzez pokojowej przez jakieś 3-4 dni
[niestety woń to będzie wydzielało troszku intensywną, ale warto to
wytrzymać!]
słój można przykryć ściereczką - ale musi być zapewniona wentylacja
indegriencji w środku naczynia
ja to zawsze robię na Bożenarodzenie
a jak nie wiesz jak zrobić potem z tego cudowny barszcz, to daj znać!
pozdrawiam bardzo smakowicie i serdecznie
grzesioo
|