Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigos Re: bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bigos

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-01-27 19:40:42
Temat: Re: bigos
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Trefniś napisał:

>> Niemożliwe. Dobrego bigosu nie zrobi się w tak ekspresowym tempie.
>
> Zgadzam się, Ewa!
>
> Kiedyś (babcie, prababcie?) gotowano kilka dni:
> Dzień pierwszy (gotowanie liczone w godzinach).
> Na noc wystawione na mróz!
> Kolejny dzień gotowania.
> W nocy znów na mróz :)
> Bywało gotowanie w trzeci dzień :)

Po co odwoływać się aż do prababek? Nie znam nikogo z bliskiego
otoczenia, kto by miał do bigosu inne podejście. Jasną wodnistą
kapustę przemieszaną z podgrzanymi plasterkami kiełbachy,
występującą pod nazwą "bigos", to ja poznałem dopiero z menu
podejrzanych knajp, czy też na jakichś imprezach masowych.

> Dość smaczny był też bigos gotowany nie wiadomo jak długo w jednej
> z knajp - obsługa chyba tylko dodawała resztki na taką wielką płytę
> grzejną. To chyba nigdy nie przestawało się gotować.

A bo to w jednej knajpie tak? Eintopf przygotowany w ruchu ciągłym,
bez zdejmowania gara z pieca przez wiele tygodni, to obyczaj znany
w wielu stronach świata. Nie tylko piece hutnicze tak funkcjonują.
W przypadku ogólnym nie musi być to wciąż ta sama potrawa. To, co
zostało z dnia poprzedniego, może być dodatkiem do kompozycji na
dzień następny.

Jarek

--
A tak to mi brak, trochę mi brak, babci Ludwiki
Chodziła co wtorek na podwieczorek i miała do kolan buciki
Była cnotliwa, była wstydliwa, ach jakże, ach jakże jej brak
Dziadek mój czekał wiosnę, lato, jesień, zimę
Wiosnę, lato, nim powiedziała: tak.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.01 Qrczak
27.01 Trefniś
27.01 Qrczak
28.01 Jarosław Sokołowski
28.01 Jarosław Sokołowski
28.01 bbjk
28.01 Trefniś
28.01 Trefniś
28.01 Trefniś
28.01 Jarosław Sokołowski
28.01 Jarosław Sokołowski
28.01 Jarosław Sokołowski
28.01 Stefan
28.01 bbjk
28.01 Qrczak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem